Ezért fontos a megbízható tájoló - Olvasónk tesztje

Évekkel ezelőtt használtan kaptam egy tájolót, és sokáig túráztam vele. Nemrég beszereztem egy újat, de kíváncsi voltam, mennyire pontos még a régi. Ami azt illeti, nem vagyok szakértő a témában, de amikor anyagot kerestem a teszteléshez, sok kérdésre választ kaptam, és néhány tekintetben a nézeteim is megváltoztak.

Szerző:
Horváth Dániel
Fotó:
Horváth Dániel
2016. március 2.

Évekkel ezelőtt használtan kaptam egy tájolót, és sokáig túráztam vele. Nemrég beszereztem egy újat, de kíváncsi voltam, mennyire pontos még a régi. Ami azt illeti, nem vagyok szakértő a témában, de amikor anyagot kerestem a teszteléshez, sok kérdésre választ kaptam, és néhány tekintetben a nézeteim is megváltoztak.

 

A laptájolóm egy 8 éves Silva Explorer. Amikor megkaptam, még nem értettem, hogy mi kerül ezen 7000 forintba, mivel már pár száz forintért is hozzájuthat egy tájolóhoz az ember. Úgy gondoltam, csak a nevét kell megfizetni, azonban az évek során a véleményem egyértelműen megváltozott.

 

A tájoló főbb tulajdonságai

 

- Méretskálák: 1:50000, 1:250000 a tájoló lapján, 1:15000 és milliméterskála a hozzáilleszthető végen
- Háromszög- és körsablon
- Nagyító
- Forgatható szelence 360 fokos beosztással, színjelölt észak-dél vonalak (irányhárfa) jelölőnyíllal, deklinációs skála haladóbb mérésekhez
- Tű

 

 

Hogyan navigálj az 1-2-3-as módszerrel?

 

1. Tedd a tájolót a térképre úgy, hogy a lapjának az egyik széle érintse a kiindulási pontot és a célt is.
2. Nézd meg a térkép északjelölését, és forgasd el a szelencét úgy, hogy a benne található vörös nyíl párhuzamos legyen vele.
3. Ezután hagyd úgy a szelencét. Tartsd vízszintesen a tájolót. Amikor a szelence jelölőnyila és tű egyazon irányban mutatja északot, akkor a lapon található nyíl mutatja az irányt, amerre a cél van.

 

 

Hogyan működik a tű évekkel később?

 

Ez az a dolog, amiért már nem vennék másik és olcsóbb laptájolót. Ahogy tudom, az északra mutató tájolók a legstabilabban az Egyenlítőnél dolgoznak, és minél közelebb vannak a valós Északi-sarkhoz, annál érzékenyebbek. Magyarországon nagyjából a kettő között vagyunk, tehát ebből a szempontból a megbízhatóság is átlagos. Ellenőriztem a tájolómat más iránytűkkel és GPS-alapú digitális iránytűvel is: a tű még mindig az északot mutatja. Meglehet, hogy befolyásolja, ha éppen hegyekben vagy, és tonnányi érc lapul a sziklákban - ezt sajnos nem tudtam letesztelni, de azt tapasztaltam, ez egy olyan tájoló, amelyben megbízhatsz.

 

Szög a tűhöz

 

Elvittem a tájolót egy természetes helyre, ahol nem található fémobjektum. Fogtam a szöget, és lassan elkezdtem a tájoló tűje felé haladni vele. Amikor a szög nagyjából húsz centire volt a tűtől, akkor a tű minimálisan megmozdult, nagyjából 1-2 fokot. Csak akkor tért el radikálisan (észak helyett észak-északnyugatot mutatott), amikor a szöget közvetlenül a tűhöz tartottam. Amint a szöget elvettem, a tű ismét északi irányba állt, kevesebb mint egy másodperc alatt.

 

 

Forgásteszt

 

Gyorsan körbefordultam, nagyjából ötször. Ekkorra a centrifugális erő teljesen kibillentette a tűt. Hirtelen megálltam. A tű két másodperc alatt visszaállt északra.

 

A hibák 8 év használat után

 

Egy idő után a tájoló is elhasználódik. A nyomtatott írás valamelyest lekopott róla, és egy árnyalatnyival opálosabb, kevésbé víztiszta lett. Még annyi, hogy a szelence nem forog olyan könnyen, mint régen. A tesztből kiderül, hogy még mindig van egy tájolóm, amely jól működik, és még sokáig bátran magammal vihetem.

 

 

Összegzés

 

A Silva Explorer egy megbízható tájoló, amely tökéletesen végzi a dolgát, egy strapabíró, minőségi darab.

 

Miért drágább?

 

Körbejártam a témát, tapasztaltam és érdeklődtem is, hogy mégis miért kerül ennyibe ez a tájoló. Ezeknél a termékeknél három nagy hibafaktor van.


- Elmágneseződés: a tájoló a rossz irányt mutatja, avagy egyáltalán nem mutatja az irányt.
- Kihagyás: a tű felfüggesztése a használat következtében kopik, így a tű akad.
- Buborék: a szelence szivárog, vagy a folyadéktöltöttsége nem megfelelő, ezért légbuborék alakul ki benne, ami akadályozza a tű pontos mozgását. Megfigyelhető, hogy az olcsóbb tájolók gyakran buborékosak lesznek egy kis rázkódástól, hőmérséklet-ingadozástól, illetve a tengerszint feletti magasság változásakor. Egy kisebb buborék nem befolyásolja a tájoló működését, és a hőmérséklet, illetve a tengerszint feletti magasság változásakor el is tűnik.

 

Első ránézésre nem tudtam megállapítani, de a gyártó tájékoztatott róla, hogy a Silva Explorer tűje speciális, direkt erre a célra kifejlesztett acélból van, ami miatt sokáig stabilan őrzi a mágnesességét, és egy apró „zafírcsapágyon” fekszik. A gyártási eljárás mellett ezek azok, amik pozitív irányban befolyásolják a megbízhatóságot és az élettartamot.

 

Ha éppen nem kalandozunk, két dologra mindenképpen figyeljünk oda a tárolásnál. Az egyik, hogy vízszintesen feküdjön a tájoló, a másik, hogy lehetőleg ne legyen a közelében fémtárgy. (Természetesen itt azokra a fémekre gondolok, amelyek mágnesezhetők.)


A tájolótesztet Horváth Dániel olvasónk küldte.

Cikkajánló