Ezért harcolnak a tükörképükkel a madarak

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülethez sok bejelentés érkezik ilyentájt randalírozó madarakról. A jelenség oka nagyon egyszerű, és a megoldására is van lehetőség.

Szerző:
MME
Fotó:
MME
2019. április 3.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülethez sok bejelentés érkezik ilyentájt randalírozó madarakról. A jelenség oka nagyon egyszerű, és a megoldására is van lehetőség.

Van, hogy a madarak akár napokon át támadják a saját tükörképüket az autók visszapillantó tükrében vagy az ablakokon. Ennek oka nem más, mint a költési időszak közeledtével felerősödő, úgynevezett területféltő magatartás, illetve, hogy a saját képüket riválisnak nézik, mivel az állatoknak evolúciós szinten nem volt lehetőségük alkalmazkodni a mesterséges tükröződő felületekhez.

 


A hímekben dolgoznak a hormonok, és a mániákus harc akár végkimerülésig is tarthat, mivel az „ellenfél” nem adja fel. A madár közben nem eszik, nem iszik, nem tudja megvédeni a területét a tényleges riválisoktól, a fiókák etetésébe sem segít be. A küzdelem közben megsérülhet, legyengülhet, és a folyamatos kopogtatás és potyogtatás is zavaró lehet.

 


Néhány éve Sásdon egy fehér gólya napokig olyan hevesen támadta a tükörképét egy épület ablakaiban, hogy azok közül több is betört - hozza fel példaként az MME, de nemrég mi is írtunk arról a németországi példányról, amelyik évekig terrorizálta Glambeck település lakóit.


A jelenséget megelőzni, kezelni nagyon egyszerű: takarjuk le a tükröződő felületeket, hajtsuk be a visszapillantó tükröket, használjunk függönyt, helyezzünk ki „rémzsinórt”. Az MME oldalán még több megoldást ajánlanak.  

Kapcsolódó cikkeink:

Becsajozott Ronny, a vandál gólya

Már érzik a tavaszt a Dinnyési-Fertő madarai

Megvan az első tojás a gemenci feketególyafészekben

Lassan benépesítik a gólyák a Körös-Maros Nemzeti Parkot

Cikkajánló