Ezzel az appal te is sokat tehetsz a vándorló halak védelméért

Segíthetsz a gátak, duzzasztók, zsilipek és átereszek egyéb vízakadályok feltérképezésében.

Szerző:
TM
Fotó:
Adobe Stock
Forrás:
blki.hu
2022. augusztus 12.

Segíthetsz a gátak, duzzasztók, zsilipek és átereszek egyéb vízakadályok feltérképezésében.

Keressük meg és tegyük újra átjárhatóvá! - ezzel a felkiáltással hívja fel a figyelmet a World Fish Migration Alapítvány az élővilág vándorlását akadályozó tényezőkre. Az AMBER Barrier Tracker alkalmazással az a céljuk, hogy létrehozzák a folyóvizek átjárhatóságának első értékelését Európa-szerte.

Keresd az akadályokat a folyókban!
A World Fish Migration Alapítvány tavaly júliusi jelentése szerint a folyami és tengeri ökoszisztémákat fenntartó vándorló halpopulációk mérete és sokfélesége a korábbihoz képest átlagosan 76 százalékkal csökkent – olvashatjuk a BalatonScience bejegyzésében. Nem csupán természetvédelmi problémáról van szó. Világszerte százmillió ember megélhetése, élelmezése és gazdasági biztonsága függ ezektől a fajoktól. A csökkenés oka elsősorban a számtalan infrastrukturális fejlesztés és beruházás: gátak, duzzasztók, zsilipek és átereszek milliói darabolják fel a folyókat, elzárva a halak vándorlási útvonalait.

Csak Európában legalább 100 000 elavult gát akadályozza a vízi élőlények fontos vándorlási útvonalait. Az ingyenesen letölthető és egyszerűen használható AMBER Barrier Tracker alkalmazás használatával sokat tehetünk a vándorló halak védelméért. Ide kattintva láthatod, hogyan működik az app.

Európában többnyire ismeretlen a folyók különféle akadályok általi széttöredezettségének valódi nagyságrendje. Az információhiány akadályozza a megalapozott döntések meghozatalát. Az alkalmazás segítségével megszülethet a folyók összekapcsolhatóságának első európai értékelése. Megfelelő adat birtokában kiderülhet, hogy hol van a legnagyobb szükség a helyreállításra.

Cikkajánló