Ezzel dobd fel a borongós időt - hétvégi programajánló

A hidegfront után hétvégére jön egy kis enyhülés, helyenként szél lesz, de ez ne vegye el a kedveteket a mozgástól, túrázásra még mindig jó lehet. Mutatjuk, hova érdemes kimozdulni. 

Szerző:
TM
Fotó:
Baráz Csaba
Szent Özséb BKE
BFNPI
Bakony-Balaton Geopark
Gulyás Attila
2017. április 19.

A hidegfront után hétvégére jön egy kis enyhülés, helyenként szél lesz, de ez ne vegye el a kedveteket a mozgástól, túrázásra még mindig jó lehet. Mutatjuk, hova érdemes kimozdulni. 

1. Kaptárkőtúra

 

 

A Bükkalja vadregényes vidékén lévő kaptárkövek különleges látnivalók, természeti és kulturális értékek: eredetük és rendeltetésük a mai napig rejtély. A szakvezetéses túra a Cserépváralja környékén található kevésbé ismert, ám annál látványosabb kaptárköveket célozza meg. Az útvonal érinti a Nagy-Kúpot, a Kő-völgyet, a Karudot, a Felső-szorost és a várat is. A túra hossza 8 kilométer, időtartama kb. 4 óra.

 

Mikor?
2017. április 22. 9.00 - 12.00
Hol?
Bükk, találkozó: Cserépváralja, Turisztikai Fogadóközpont
Részletek ide kattintva

 

2. Pilis barlangjai

 

 

A rendezvény a Pilis és a Budai-hegység barlangjait fűzi fel egy tematikus túrára. 50, 30 és 20 kilométeres távok közül választhatnak az indulók. A Budaszentlőrinctől (Szépjuhászné) Pilisszentkeresztig húzódó útvonalak nem vezetnek be az érintett barlangokba, csak a bejáratokat érintik. Mindegyik táv nehéz: jelentős szintemelkedést és meredek ösvényeket kell leküzdeni.

 

Mikor?
2017. április 22. 7.00 - 14.00
Hol?
Pilis, Visegrádi-hegység, Budai-hegység
Részletek ide kattintva.

 

3. Első tátorjántúra

 

 

Szakvezetéses tematikus túra keretében fedezhetik fel az érdeklődők a balatonkenesei tátorjánost. Megcsodálhatják a virágba borult tátorjánokat, megismerhetik a Soós-hegy élővilágát és a tatárlikakat. A túraszervezők célja, hogy felhívják a figyelmet a tátorján növény védelmére, mely legnagyobb populációban Balatonkenesén lelhető fel, ám jelenleg sajnos fennáll annak veszélye, hogy erről az élőhelyről is eltűnik. 

 

Mikor?
2017. április 22. 15.00 
Hol?
Balatonkenese, találkozó: Táncsics Mihály utca 24.
Részletek ide kattintva.

 

4. Vitézlő teljesítménytúra

 

 

A túra helyszíne az Aggteleki Nemzeti Park szomszédságában fekvő Szendrő város. A szervezők célja Felső-Bódva völgye és Gömör-Torna vidék építészeti és természeti értékeinek bemutatása. A 10, 15, 25, 30, 50 kilométeres gyalogos távok mellett 50, 80, 100 km-es kerékpáros távok és kenutúrák közül is választhatnak a résztvevők. Az online előnevezés határideje április 20. 23 óra. A túrákon kívül számos kiegészítő programot is találnak az érdeklődők a háromnapos rendezvény alatt.

 

Mikor?
2017. április 21 - 23.

Hol?
Szendrő
Részletek ide kattintva.

 

5. Dörgicsei túra - A triásztól a gyöngyvirágig

 

 

A vezetett túra Dörgicse és környékének geológiai és történeti érdekességeivel ismertet meg. A Dörgicséről induló kirándulás útvonala érinti a felsődörgicsei templomot, a Kő-völgyet, az ördögszántást, a kisdörgicsei templomromot, a Halom-hegy vulkánját és kilátóját, a Balázs-templomot és a Füzesi-tavat is. Táv: 13 km. Szintemelkedés: 200 m. Időtartam: kb. 6 óra.

 

Mikor?
2017. április 23. 10.00
Hol?
Balaton-felvidék, találkozó: Dörgicse, Boldogasszony-templomrom
Részletek ide kattintva.

 

6. VII. „Veszprémi Geokesser Találkozó és Túraverseny”

 

 

A túrán a geocachinghez hasonlóan jelszavak megkeresése a cél, egy előre biztosított ellenőrző lap és térkép, illetve igény szerint geokoordináták segítségével. A kialakított útvonalak a Nagyvázsony, Pula, Vigántpetend, Mencshely és a 77-es főút által határolt területek között találhatók. A túra a következő kategóriákban teljesíthető: egyéni gyalogos, családi, csapat, kerékpáros, lovas és lovas fogat. Az utóbbi kettő esetében kötelező az előnevezés.

 

Mikor?
2017. április 23. 9.00 - 18.00
Hol?
Nagyvázsony
Részletek ide kattintva.
 

Cikkajánló