Fedezd fel bringán a Középkori templomok útját

Nincs még programod pünkösdre? Idén elsőként a háromnapos Reformáció Örökségtúra megtételével megismerheted a Középkori templomok útjának egy szakaszát nyílt biciklis túra keretében.

Szerző:
szszbmfu.hu
Fotó:
Szatmári Zoltán
Orszagalbum
2015. május 13.

Nincs még programod pünkösdre? Idén elsőként a háromnapos Reformáció Örökségtúra megtételével megismerheted a Középkori templomok útjának egy szakaszát nyílt biciklis túra keretében.

A reformáció magyarországi bölcsője

 

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye középkori templomainak legszebb csoportját a Felső-Tisza-vidéken található templomok alkotják. Díszítettségük és méreteik miatt nem véletlenül nevezik őket e vidék ékszerdobozainak. Mindamellett, hogy ezek a templomok a gótika kiemelkedő emlékei a Kárpát-medencében, a reformáció művészetének is legszebb példái.

 Gyügye
 

E vidék sorsa ezer szállal kötődik a reformációhoz. A vallástörténeti események figyelembevételével, joggal tekinthetünk erre a vidékre úgy, mint a reformáció magyarországi bölcsőjére. Olyan meghatározó vallástörténeti eseményeknek adtak otthont ezek a templomok, amelyek hozzájárultak a reformáció magyarországi előretöréséhez és megszilárdulásához.

Nem csak templomairól vált híressé ez a vidék. Szatmár-Bereg különleges szeglete Magyarországnak, a magyar irodalomtörténet kultikus zarándokhelye. A magyar irodalom szellemóriásainak és a magyar irodalomtörténet meghatározó alkotásainak szülőföldje. Itt született meg 1823. január 22-én a Himnusz, ez a táj ihlette meg Petőfi Sándort, ezen a „tündérszigeten” élte át legboldogabb gyermekéveit Móricz Zsigmond.

Miért jó itt bringatúrázni?


A kerékpározás azért is különösen izgalmas ezen a vidéken, mert itt az Alföldön egyedülálló sűrű településhálózat van, a közutak alacsony forgalmúak, a Tisza és a Szamos töltésein is hosszú kilométereken keresztül összefüggő kerékpárutak várják a vándorokat. A vidék látnivalókban, vonzerőkben, hihetetlenül gazdag, nem beszélve a Szatmár-Bereg legendás vendégszeretetéről és falusi turizmusáról. Kerékpárosokra vonatkozó KRESZ szabályokról itt tájékozódhatsz: http://kreszvaltozas.hu/page/16/kerekpar


Útvonal:

1.nap (május 23. szombat)
Záhony - Zsurk - Tiszaszentmárton - Tiszamogyorós - Lónya - Mátyus - Tiszakerecseny - Tiszaadony - Tiszavid - Tiszaszalka - Gergelyiugornya - Tákos - Csaroda (75 km)


2.nap (május 24. vasárnap)

Csaroda - Márokpapi - Tarpa - Kisar - Nagyar - Szatmárcseke - Túristvándi - Sonkád - Kölcse - Penyige (75 km)


3.nap (május 25. hétfő)
Vámosoroszi - Kisszekeres - Nagyszekeres - Szamosújlak - Gyügye - Cégénydányád - Fehérgyarmat (43 km)

A kerékpártúra megtétele szervezett túravezetés és idegenvezetés mellett történik. A Reformáció örökségtúrán történő részvétel teljesen önköltséges, a szervezők az idegenvezetésért és a túravezetésért részvételi díjat nem szednek. Bővebb információ a túráról: http://templomut.hu/hu/oroksegturak, www.templomut.hu
 

 

 Mi a középkori templomok útja?

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye középkori templomokban Magyarország egyik leggazdagabb vidéke, a középkori templomoknak itt olyan sűrű hálózata maradhatott fenn, amely egyedülálló. Szatmár és Bereg középkori egyházi örökségének egyedi hangulatát idézik a kisméretű templomok, a melléjük épített fa harangtornyok, a gazdagon fennmaradt középkori freskók, a festett karzatok, a díszes kazettás mennyezetek, faragott szószékek. Még 2009-ben Középkori templomok útja címen született meg az a tematikus útvonal, amely ezzel a Kárpát-medencében egyedülálló vallási és kulturális örökséggel szeretné mélyrehatóan megismertetni az érdeklődőket. Ez a tematikus útvonal hivatott bemutatni a valaha egy történeti régiót alkotó Északkelet-Magyarország, a Kárpátalja, valamint a Partium északi részének középkori egyházi örökségét.


Kapcsolódó cikk:
Középkori templomok útja túravezető tanfolyam indul

Cikkajánló