Fehér szarvast kaptak lencsevégre a Mecsekben

Egyéves becserkészés után sikerült teljes pompájában megörökítenie a fotósnak a ritka, fehér színű fiatal dámszarvast. Mutatjuk a képet.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Fürstenhoffer József
2021. augusztus 4.

Egyéves becserkészés után sikerült teljes pompájában megörökítenie a fotósnak a ritka, fehér színű fiatal dámszarvast. Mutatjuk a képet.

„A fotó a Mecsekben készült. Fehér dámszarvas, tavaly óta próbálom lencsevégre kapni. Nagyon óvatos állat, általában sűrű, bokros területeken tartózkodik, és a legkisebb zajra is menekülőre fogja. Egy év után most sikerült becserkésznem úgy, hogy teljes szépségében, különlegességében látható legyen. Nagy élmény volt” – írta Fürstenhoffer József fotós.

A most fotózott fiatal dámvad fehér szőrzetének oka a pigmenthiány. Szakkifejezéssel ezt a jelenséget flavizmusnak hívják. Ilyenkor az állatok szeme barna színű, tehát nem albínó egyedről van szó. Az albinizmus esetében ugyanis a köröm és orr előtti szőrtelen rész rózsaszín, a szem pedig piros.

A dámszarvasoknál a természetben egyébként három színváltozatot is ismerünk: a vadast, a feketét és a fehéret. A fehér dámszarvas ettől függetlenül nem mindennapi látvány, és a pigmenthiányos egyedek sem védettek, ugyanúgy vadászhatóak. Azonban jól gondolja meg az a vadász, aki célba vesz egy ilyen példányt, mert a néphiedelem szerint az, aki fehér őzet vagy szarvast lő ki, maga is meghal egy éven belül.

Cikkajánló