Fekete év volt a tavalyi a szlovák hegyekben

2022-ben kirívóan sok baleset történt a szlovák hegyekben. A halálos áldozatok száma is drasztikusan emelkedett a korábbi évekhez képest.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép - Illusztráció)
Forrás:
magas-tatra.info.hu
2023. január 10.

2022-ben kirívóan sok baleset történt a szlovák hegyekben. A halálos áldozatok száma is drasztikusan emelkedett a korábbi évekhez képest.

A magas-tatra.info osztotta meg a szlovák Hegyi Mentőszolgálat (HZS) szomorú számvetését: Az elmúlt években a halálos áldozatok száma legfeljebb 40 volt, 2022-ben azonban 56 személy vesztette életét a szlovák hegyekben.Ebben az évben is a Magas-Tátrában történt a legtöbb haláleset, ahol 23-an vesztették életüket. A korábbi évekhez képest ez a szám a legmagasabb, de a Kis-Fátrában is átlagon felüli volt a végzetes kimenetelű balesetek száma.

A Hegyi Mentőszolgálat (HZS) statisztikája arra is rámutat, hogy a balesetek, illetve tragédiák nagy része elkerülhető lett volna. 2022-ben több hasonló jellegű eset történt, amikor a turisták nem megfelelő felszereléssel vagy tapasztalattal, a jelzett turistautakon kívül eső, veszélyes terepre merészkedtek. A havon és jégen való kicsúszás után bekövetkezett zuhanások a Magas-Tátrán kívül több esetben is halálos kimenetelűek voltak, például a Kis-Fátrában (Malá Fatra) a Kis-Rozsutec (Malý Rozsutec) alatt, vagy a Nyugati-Tátrában (Západné Tatry) a Jakubina alatt. Nyáron folytatódott a jelzett turistautakról történő tragikus zuhanások sorozata, ezek sziklás, néha hegymászó terepen történtek.

A terepviszonyok mellett az időjárás is fontos tényező a magashegyi balesetekben. Nyáron főként a hirtelen lecsapó, villámlással járó viharok követelnek áldozatokat. Téli időszakban a lavinák jelentenek veszélyt. A Hegyi Mentőszolgálat ezért arra kéri a turistákat, hogy minden évszakban előre tájékozódjanak a terepviszonyokról, valamint az adott túrahelyszín időjárásáról, mert főként a kitett, magashegyi terepen könnyen bajba kerülhetünk. A természetben akár percek alatt is megváltozhatnak a feltételek, ami előre bekészített felszereléssel és kellő óvatossággal kivédhető. (Tájékozódni a Hegyi Mentőszolgálat (HZS) honlapján vagy a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) honlapján érdemes.)

„Velem nem történhet meg!”
A legtöbben azt hiszik, hogy a hegyekben bekövetkező sérülések kizárólag olyanokkal történhetnek meg, akik teljesen felkészületlenül indulnak útnak. Érdemes mindenkinek átgondolnia mi van a hátizsákjában, mire lehet szükség az adott terepen, rendelkezünk-e friss információval a környezetről és a várható veszélyekről. Az esetek azt mutatják, hogy a sérültek jelentős számban gyakorlott túrázók, akik akár megfelelő felszereléssel is rendelkeztek. Ezekben az esetekben az óvatlanság és a felelőtlenség a baj előidézője.

Cikkajánló