Tragédia a Tengerszem-csúcsra vezető turistaúton

Az óév utolsó előtti napján egy 21 éves lány zuhant a mélybe a Magas-Tátra egyik legnépszerűbb csúcsára vezető útról.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép - Illusztráció)
Forrás:
magas-tatra.info.hu
2023. január 2.

Az óév utolsó előtti napján egy 21 éves lány zuhant a mélybe a Magas-Tátra egyik legnépszerűbb csúcsára vezető útról.

A Tátrai Önkéntes Mentőszolgálat (TOPR) ügyeletesének tájékoztatása szerint december 30-án, az esti órákban egy 21 éves nő zuhant le a Tengerszem-csúcsra (Rysy) vezető turistaúton – olvasható a magas-tatra.info oldalán. A mentők már nem tudtak segíteni a fiatal nőn, aki a nagy magasságból történő zuhanás következtében a helyszínen életét vesztette. Barátnőjét a hegyimentők hozták le a hegyről. Szintén a Tengerszem-csúcs környékén két cseh turista kért segítséget a mentőszolgálattól, akik a behavazott, jeges úton elvesztették a nyomot.

Tátrai Nemzeti Park (TPN) tájékoztatása

Mielőtt a hegyek felé vennénk az irányt, érdemes tájékozódnunk a körülményekről! A Magas-Tátrában jelenleg a turistautak jegesek és nagyon csúszósak. A magasabban fekvő részeken a hótakaró nagyon sokrétű – helyenként eltűnik a hó, helyenként mély hótorlaszok alakultak ki, itt-ott pedig a sziklákra fújta a havat a szél. Az erdő felső határa felett egyes ösvények nincsenek kijárva, ezért a nyomvonaluk szinte láthatatlan. Az ilyen körülmények között történő mozgáshoz téli magashegyi turizmusban való nagy tapasztalat és megfelelő felszerelés (hágóvas, jégcsákány, sisak, lavina ABC - detektor, szonda, lapát) birtoklása, valamint a használat képessége szükséges.

A Tátra alsó részein található összes ösvény (beleértve a menedékházakhoz vezető útvonalakat is) erősen jeges és nagyon csúszós. Ezeken a részeken is fokozott figyelemre és megfelelő felszerelésre – csúszásgátlóra, túrabora – van szükség. A tátrai tavakon helyenként nagyon vékony a jégréteg, ezért nem érdemes rálépni.

Cikkajánló