Rengeteg vonuló madár érkezett hozzánk

Az enyhe tél végi időjárásnak köszönhetően a szokottnál korábban jelentek meg a vándormadarak a hazai tájakon. Egyre népesebb csapatokban érkeznek a Dél-Alföldre is, ahol ezekben a napokban az intenzív madárvonulás miatt érdemes az eget kémlelni.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép - Illusztráció)
Forrás:
Körös–Maros Nemzeti Park Igazgatóság
2022. március 3.

Az enyhe tél végi időjárásnak köszönhetően a szokottnál korábban jelentek meg a vándormadarak a hazai tájakon. Egyre népesebb csapatokban érkeznek a Dél-Alföldre is, ahol ezekben a napokban az intenzív madárvonulás miatt érdemes az eget kémlelni.

A bíbicek vonulása már javában tart a Dévaványa–Ecsegi-pusztákon. Nemrégiben ezres létszámuk jelent meg a térségben, ami nagyon ritka egyedszám errefelé. Több százas csapatokban mozognak a seregélyek, és észleltek mezei pacsirtákat is. Felbukkantak az aranylilék első hírnökei.

Egyre változatosabb a különböző récefajok palettája: a tőkés récék mellett csörgő, fütyülő, kanalas és nyílfarkú récék is láthatóak.

A kisebb vizeken megjelenő récecsapatok általában csak néhány tíz, maximum 100 egyedből állnak.

A tavaszias, jó idő hatására egyre gyakrabban megfigyelhetünk magasban vonuló, kisebb darucsapatokat, melyek a Hortobágy irányába tartanak. Növekszik a dankasirályok száma, de többségük még nem öltötte fel nászruháját. Tart még a fenyőrigók vonulása.

A nyári ludak költő példányai már párokba álltak, és a költőhelyek közelében mozognak.

A tojásrakást az időjárástól függően, március közepe táján kezdik meg. Alkalmanként 2-3 ezer vadlúd (főként nagy lilik) is felbukkan a térségben. Ha a reggeli órákban szépen süt a nap, akkor a cinegék és a sordélyok hangját is meghallhatjuk – olvasható a Körös–Maros Nemzeti Park Igazgatóság weboldalán.

A Csanádi-pusztákon is tapasztalható az élénkülő madármozgás. A Montág-puszta nyugati részén elterülő Nagy-Zsombékon már háromezerre emelkedett a vadludak száma. Legalább 800 aranylile és 400-500 bíbic mozog a területen.

A kardoskúti Fehér-tó térségében a partimadarak közül a bíbicek jelentek meg elsőként, február elején. Őket követték a nagy pólingok, az aranylilék és a pajzsoscankók. A Csomorkány környéki területeken jelenleg mintegy 3 ezer bíbic tartózkodik. Emelkedik a fütyülő és a csörgő récék száma, előbbiből 130, utóbbiból 190 volt eddig a legtöbb.

A Fehér-tó vízborítottsága most mintegy 75 százalékos.

Naponta láthatók vonuló darucsapatok, melyek gyakran meg is állnak a területen.

A Kis-Sárrétre a napokban érkeztek vissza az első kanalasgémek, és már a fészektelepek körül szorgoskodnak, mivel ők korán, már március közepén lerakják tojásaikat. A nagy pólingok is jelen vannak, ilyenkor a lecsapolt halastavakon és a környező legelőkön kutatnak táplálék után. Egyre gyakrabban hangzik fel a széncinegék „nyitnikék” éneke, s a fekete rigók is dalra fakadtak már.

Cikkajánló