Felfoghatatlan természeti értéket rejt egy vecsési rét

Lelkes önkénteseknek köszönhetően természetvédelmi területté nyilvánították a vecsési Kosboros-rétet.

Szöveg és fotó:
Kondri Ádám okl. biomérnök
2023. augusztus 8.

Lelkes önkénteseknek köszönhetően természetvédelmi területté nyilvánították a vecsési Kosboros-rétet.

A főváros tőszomszédságában fekszik egy mocsárrét, amely első látásra felfoghatatlan értéket képvisel: mintegy tízezer tő védett, hazánkban őshonos orchideaféle található meg itt. Ez a botanikai szempontból rendkívül értékes terület két évnyi munka után végre hivatalos védelemben részesül.

De talán kezdjük az elején! A Vecsési Madárles civil csoport alapítói 2021 késő tavaszán tudatosan elkezdték keresni a területen az orchideákat, amit hamar siker koronázott. Felvették a kapcsolatot a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság (DINPI) természetvédelmi őrszolgálatával, hogy az egyes növények koordinátái rögzítésre kerüljenek a nemzeti park térinformatikai adatbázisában. Amikor szembesültek vele, hogy mekkora értéket képvisel az itteni orchideaállomány, felmerült a védetté nyilvánítás gondolata. Ekkor csatlakozott hozzájuk a csoport egyik tagja és hárman nekifogtak a projekt végrehajtásának.

Hosszú munka vette kezdetét: a hivatalos kérelem megfogalmazása, rendszertani kategóriák szerinti fajlisták összeállítása, a védetté nyilvánítással érintett helyrajzi számok lehatárolása, a természetvédelmi kezelési terv elkészítése, valamint az ehhez tartozó kaszálási bejelentő formanyomtatvány megszerkesztése.

Amikor összeállt a dokumentáció, 2021 októberében hivatalos levélben kezdeményezték Vecsés város jegyzőjénél a védetté nyilvánítási eljárás megindítását.

A városvezetéssel való többszöri konzultációt követően, 2022 októberében az önkormányzat Gazdasági és Környezetvédelmi Bizottságai támogatták a védetté nyilvánítási kezdeményezést. Ezt követően a dokumentáció továbbításra került a DINPI-hez, akik támogatták a helyi jelentőségű védett természeti területté nyilvánítását.

A földtulajdonosokkal történt egyeztető tárgyalás után pontosításra került a védetté nyilvánítandó terület határvonala, majd 2023. július 25-én Vecsés Város Önkormányzatának képviselő-testülete megszavazta a 17/2023. (VII.27.) önkormányzati rendeletet, melyben helyi jelentőségű védett természeti területté nyilvánítja a Kosboros-rét mintegy 23 hektáros területét. Az önkormányzattal végzett közös munka azonban itt nem áll meg: ősszel megkezdődik a természetvédelmi kezelési tervben foglaltak (tájidegen vagy invazív növényzet fokozatos eltávolítása; fészekodúk, fészekállványok kihelyezése; őshonos, a tájba illeszkedő növényfajok telepítése) végrehajtása.

Már az 1700-as években is lápos, víz borította területként lehetett jellemezni a mai Kosboros-rétet és tágabb környezetét.

A folyószabályozások és a mocsarak lecsapolása Vecsést is érintette, azonban szerencsére nem sikerült teljesen kiszárítani a területet. Mind a mai napig – tartós esőzések – után 30–70 cm-es víz borítottság alakulhat ki a réten, ezzel kedvező életfeltételeket teremtve a vonuló vízi- és partimadaraknak, melyek közül néhány faj fészkel is a térségben. Költési időben megfigyelhető a bíbic és a piroslábú cankó, a közeli nádasokban költ a Natura 2000 jelölőfaj, a barna rétihéja több párja, valamint fehér gólya és egerészölyv is költőhelynek választotta a környéket.

A rét gazdag ízeltlábú világa vonzza az őket fogyasztó madarakat is, a területet körülölelő rekettyefüzesekben pedig megcsodálható mindhárom hazánkban honos tücsökmadárfaj. A közeli nyárfákon függőcinegék építik meg nagy műgonddal fészkeiket, a fák természetes odvaiban a fokozottan védett szalakóták, búbos bankák és fekete harkályok fészkelnek, de volt már rá példa, hogy vadméhek foglalták el némelyiket.

Azonban a terület legnagyobb értékei a hazánkban honos orchideák, a kosborok képviselői.

Az állomány döntő többségét a mocsári kosbor (Anacamptis palustris subs. palustris) alkotja, de megfigyelhető itt kisebb számban (50–80 tő) egy alfaja a pompás kosbor (Anacamptis palustris subs. elegans), valamint a hússzínű ujjaskosbor (Dactylorhiza incarnata) több színváltozata is (100–150 tő.)

A mocsári és pompás kosborok esetén több átmeneti hibridet is meg lehet figyelni, melyek felismerése és elkülönítése nagyfokú botanikai ismereteket igényel. A kosborok ritka és védett növények, a Vecsésen megtalálható fajok pénzben kifejezett természetvédelmi értéke 10 ezer forint tövenként. A Kosboros-rét védelembe be nem vont szárazabb részein otthonra lelt a ma már sajnos ritkán látható pusztai árvalányhaj egy kisebb állománya (40–50 tő) is.

A Kosboros-rét élővilága számokban: 8 védett ízeltlábú-, 11 védett hüllő- és kétéltű-, 103 védett és 18 fokozottan védett madár-, 3 védett emlős- és 4 védett növényfaj figyelhető meg itt. A megfigyelt fajok közül 18 kiemelt közösségi jelentőségű, úgynevezett Natura 2000 jelölőfaj.

Látható, hogy igazán egyedi fajgazdagságú élőhely található 2-300 méterre Vecsés lakott területeitől. Nagy érték ez minden természetszerető ember számára, vigyázzunk rá!

Te is megnézheted élőben

Jövő május-júniusban terveznek vezetett túrákat a területen, bármilyen további információért a Vecsési Madárles Facebook oldalát érdemes követni. Az egyesület tervei között szerepel még - az önkormányzattal együttműködve - egy tanösvényt létrehozása is.


Szöveg és fotók: Kondri Ádám okl. biomérnök

Cikkajánló