Felújítják a Héderváry-kastélyt

Héderváron megújul a műemléki védettséget élvező Héderváry család kastélya. A tervek szerint a helyreállítás után alkotóházként fog működni. 

Szerző:
MTI
Fotó:
Wikipédia/Thaler
Lantos Gábor
2017. november 14.

Héderváron megújul a műemléki védettséget élvező Héderváry család kastélya. A tervek szerint a helyreállítás után alkotóházként fog működni. 

Az egykori Héderváry család, így Khuen-Héderváry Károly (1849-1918) egykori magyar miniszterelnök és horvát bán tulajdonát is képező épület 1989-2002 között képző- és iparművészek, írók, költők és zeneszerzők alkotóházaként működött. Ezt követően a Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány az ingatlant bérbe adta. A bérlő az ingatlan karbantartásáról nem megfelelően gondoskodott, így annak állaga folyamatosan romlott. A kastély 2016-ban az Emberi Erőforrások Minisztériuma tulajdonosi joggyakorlása alatt álló Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. tulajdonába került.

 

 

A tervek szerint a műemléki rekonstrukciót követően az épület eredeti funkciójához hasonlóan alkotóházként nyílik meg. Ezzel egyrészt folytatja az 1989-2002 közötti hédervári összművészeti hagyományt, másrészt új feladatokat is ellát a térség kulturális életének szervezésében. Lehetőséget nyújt majd a határon átnyúló, ausztriai és szlovákiai alkotóművészeti kapcsolatok fejlesztésére. A teljes megújulás után a kastély nagyobb kulturális konferenciák, rendezvények megtartására is alkalmassá válik. A kormány a felújításra 66,5 millió forintot biztosít.

 

A kastély bejáratát őrző két szfinxszobor 

 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Szigetköz, a vízitúrázók és a kerékpárosok paradicsoma
Újjávarázsolják a Szinyei Merse-kastélyt is

 

Cikkajánló