Felújítják nagy múltú kastélyainkat

Többek között a jánosházi Erdődy-Choron-várkastély, a bicskei Batthyány-kastély és a geszti Tisza-kastély is megújul a Nemzeti Kastélyprogram keretein belül, amely a nemzeti kulturális örökség részét képező 35 kastély fejlesztését és egységes kezelését foglalja magában.

Szerző:
MTI
Fotó:
Tóth-Piusz István
2014. november 23.

Többek között a jánosházi Erdődy-Choron-várkastély, a bicskei Batthyány-kastély és a geszti Tisza-kastély is megújul a Nemzeti Kastélyprogram keretein belül, amely a nemzeti kulturális örökség részét képező 35 kastély fejlesztését és egységes kezelését foglalja magában.


 

Lovasberény, Cziráky-kastély

 

A kormány elrendeli, hogy legkésőbb 2015. március 1-jéig a jelenleg a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. vagyonkezelésében lévő 19 műemlékegyüttes és a hozzájuk tartozó ingatlanok - az ingatlanok őrzéséhez, karbantartásához, kezeléséhez, fenntartásához és fejlesztéséhez szükséges személyi, tárgyi, vagyoni és pénzügyi feltételek átadásával és a jogi helyzet rendezésének költségeivel együtt - kerüljenek a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ vagyonkezelésébe.


A 19 műemlékegyüttes között van az acsai Prónay-kastély és parkja, az aszódi Podmaniczky-kastély, a bicskei Batthyány-kastély és parkja, a dénesfai Cziráky-kastély, a geszti Tisza-kastély, a gyömrői Teleki-kastély, a jánosházi Erdődy-Choron-várkastély, a kisbéri Batthyány-Wenckheim-kastély, a mihályi Dőry-kastély, a soponyai Zichy-kastélyegyüttes és parkja, a sopronhorpácsi Széchenyi-kastély és a váchartyáni Rudnay-kastély.


A kormány úgy döntött, hogy a 19 ingatlannal együtt az MNV Zrt. költségvetésében az ingatlanok fenntartására és felújítására szolgáló teljes forrás, évente 1,135 milliárd forint tartós állami támogatás kerüljön átadásra a Forster Központ költségvetésébe - szintén legkésőbb 2015. március 1-jéig. Emellett a határozat szerint a Nemzeti Kastélyprogram részét képező kulturális-turisztikai fejlesztések előkészítéséhez 2015-ben 679 millió forint többletforrást juttatnak a Forster Központnak. A kormány emellett uniós pénzek felhasználását is tervezi.

 

 

A bicskei Báthory-kastély udvara


A Magyar Közlöny szerint a kormány egyetért azzal, hogy a váli Ürményi-kastély is bekerüljön a kastélyprogramba, illetve állami tulajdonba, a Forster Központ vagyonkezelésébe. A kormány továbbá egyetért azzal is, hogy a ráckevei Savoyai-kastély és a vépi Erdődy-kastély a fennálló használati jogviszony megszüntetését követően szintén bekerüljenek a programba, kerüljenek állami tulajdonba és a Forster Központ vagyonkezelésébe.


A Nemzeti Kastélyprogram végleges koncepcióját - beleértve a program ütemezését, a finanszírozás hazai és nemzetközi forrásait, valamint a megvalósításhoz szükséges intézkedéseket - 2015. március 1-jéig kell a kormánynak beterjeszteni.

Cikkajánló