Fényes hullócsillagok záporoztak az égbolton

Szerda hajnalban az idei év első nagyobb csillaghullásában gyönyörködhettünk.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (kiemelt kép
illusztráció)
Forrás:
idokep.hu
2023. január 5.

Szerda hajnalban az idei év első nagyobb csillaghullásában gyönyörködhettünk.

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, január 4-én hajnalban érkezett a Quadrantidák meteorraj maximuma: óránként átlagosan 50-60 hullócsillagra lehetett számítani az éjszakai égbolton, a csúcsórában pedig még ennél is jóval több fényes meteort láthattak a szerencsések – olvashatjuk az Időkép bejegyzésében.

Sajnos az idő sok helyen felhős és ködös volt, de szerencsére akadtak olyan országrészek is, ahol hajnalra felszakadozott a felhőzet, illetve nem lepte be köd a tájat, így lehetőség nyílt a hullócsillagok megfigyelésére, aminek maximuma igen rövid ideig, mindössze 6 órán át tartott. Az Időkép kameráinak több látványos Quadrantidát sikerült megörökítenie, amelyeket meg is osztottak oldalukon.

Quadrantidák

Az év legelső meteorrajának a radiánsa (kisugárzási pontja) a Quadrans Muralis csillagképbe esik, ezért lett a neve Quadrantidák. Ez akkor sem változott meg, amikor a ezt a csillagképet beolvasztották a mai Ökörhajcsár csillagképbe.

A Quadrantidák csak rövid ideig, január 1-6. között jelentkeznek, és ez idő alatt legtöbbször alig lehet óránként 1-2 hullócsillagot látni. Maximuma január 3-4-e, és néha 4-5-e éjszakáján szokott bekövetkezni, ekkor kb. 6 órán át 60-200 hullócsillag éri el a Föld légkörét.

Cikkajánló