Fenyők közé rejtőztek a medve elől a turisták

Sátrazó kirándulókra támadt egy medve a Liptói-havasokban szeptember 6-án. A Tátrában egyre kevésbé félnek a medvék az emberektől, mind sűrűbben lehet velük találkozni lakott területen is. Van, amelyik a kukában guberál, mások vidáman labdázgatnak.

Szerző:
magas-tatra.info
2016. szeptember 12.

Sátrazó kirándulókra támadt egy medve a Liptói-havasokban szeptember 6-án. A Tátrában egyre kevésbé félnek a medvék az emberektől, mind sűrűbben lehet velük találkozni lakott területen is. Van, amelyik a kukában guberál, mások vidáman labdázgatnak.

A cseh turistákra a Sebes-pataki-hegy (Bystrá, 2248 m) csúcsa alatti katlanban - ahol egyébként illegálisan sátraztak - támadt rá a medve sötétedés után. A két férfinak valahogyan sikerült elfutnia és elrejtőznie a törpefenyők között, ott vészelték át az éjszakát, majd reggel értesítették a hegyimentőket - írja a magas-tatra.info.

 

 


„A turisták szerencsére nem szenvedtek komoly sérüléseket, megúszták néhány karcolással, melyet futás közben szereztek, de nagyon fáradtak voltak és a hipotermia tünetei jelentkeztek náluk. A Hegyi Mentőszolgálat (HZS) liptói-tátrai regionális központjából a bejelentést követően öt hegyimentő és egy mentőkutya indult a bajba jutott cseh férfiak segítségére” - tájékoztatott honlapján a HZS. A helyszín megközelítése során azonban újabb hívást kaptak a két férfitól, miszerint a medve reggel visszatért a sátorhoz. A hegyimentők emiatt rendkívül óvatosan közelítették meg a sátrat, ellátták a turisták sérüléseit, összecsomagolták a személyes tárgyaikat, melyeket a medve szétszórt a sátor közelében, majd a két ijedt férfit Podbanszkóra kísérték.

 

A cseh túrázók sátra a medve lakberendezési tanácsadása után


A Tátrai Nemzeti Park igazgatója, Pavol Majko az eset kapcsán elmondta, hogy turisták saját magukat sodorták bajba azzal, hogy tiltott helyen táboroztak, hiszen a Tátrai Nemzeti Park teljes területén tilos a szabadban történő éjszakázás és a sátorozás. Majko úgy véli, hogy a medvét az élelem vonzotta a sátor közelébe. 

 

Felkészülni a nagy találkozásra
A medvével való találkozás lélektani felkészülést igényel, annak ugyanis esélye sincs, hogy az ember kiabálással elijessze, vagy elfusson előle, hiszen a medve másodpercenként 17 méter megtételére is képes, fára is sokkal jobban mászik, de kellő óvatossággal elkerülhetők a veszélyes helyzetek. Íme néhány praktikus tanács, hogy mit kell tenni, ha összefutsz egy medvével és ez a találkozás nem egy állatkertben zajlik:
- Hátrálj lassan azon az úton, amerről jöttél, és kerüld ki minél nagyobb körben!
- Mindezt tedd csendben, lehetőleg úgy, hogy a medve ne lássa.
- Ha a medve nem vesz észre, ne csapj zajt!
- Ne zárd el a medve menekülési útvonalát, hagyj neki helyet!
- Légy különösen óvatos, ha a medvével közelről találkozol!
- Soha ne közelítsd meg a medvét, még akkor sem, ha látszólag békés!
- Ne fordíts hátat az állatnak!
- Ne fuss el! Hacsak nem vagy képes 40 km/órás nagyobb tempóra, ennyi ugyanis a medve csúcssebessége.
- Ha a medve észrevett, akkor lassan emeld a kezed a fejed fölé, és halkan beszélj, énekelj, fütyülgess, hogy a medve emberként tudjon azonosítani.
- Ha a medve észrevett, de nem vesz tudomást a jelenlétedről, nem érdeklődik, akkor lassan hátrálj ki a látóteréből!
 
 

Manapság azonban már a tátrai településeken is egyre többször fordulnak meg a medvék. A magas-tatra.info nyáron számolt be arról, hogy az állatok egyre inkább elveszítik az emberrel szembeni természetes félénkségüket. A felnövekvő, új generáció már tudja, hogy a településeken mindig találhatnak élelmet, ráadásul viszonylag könnyen. Előszeretettel kutakodnak a konténerekben, elsősorban sötétedés után, de időnként már fényes nappal is. Arra is volt példa, hogy egy medve az alsótátrafüredi gyermekszanatórium parkjában, útban a szemétgyűjtő felé talált egy labdát, és remekül eljátszadozott vele.

 

 

Kapcsolódó cikkeink:

A medve nem játék, csak jó a PR-ja

Ismét medve kószál az Aggteleki Nemzeti Park területén

Iwo medve pályázhatna a rekordok könyvébe

Veresegyházi macizás

Cikkajánló