Fjällräven Greenland Jeans - A csomagbontástól az első tapasztalatokig (és onnan tovább)

Májusban egy alig 400 grammos küldemény érkezett szerkesztőségünkbe a Fjällräven magyarországi forgalmazójának jóvoltából. Egy alkonyszürke, 44-es méretű nadrágot, a híres skandináv gyártó 2018-ra megújított Greenland termékcsaládjának Greenland Jeans M névre keresztelt darabját kaptuk meg tesztelésre.

Szerző:
Nagy Loránd István
Fotó:
Garancsi Kata
Fjällräven
2018. július 23.

Májusban egy alig 400 grammos küldemény érkezett szerkesztőségünkbe a Fjällräven magyarországi forgalmazójának jóvoltából. Egy alkonyszürke, 44-es méretű nadrágot, a híres skandináv gyártó 2018-ra megújított Greenland termékcsaládjának Greenland Jeans M névre keresztelt darabját kaptuk meg tesztelésre.

Idekívánkozik egy kis kollekciótörténeti okosság: a svédországi outdoor óriás 1968-ban dobta piacra az azóta valóban ikonikussá vált Greenland Jacket kabátját, és ugyanebben az évben indult világhódító útjára a G-1000 is, a sarki rókás cég prémiumminőségű, 65%-ban poliészter és 35%-ban pamutot tartalmazó textíliája. A 2018-as megújulás tehát nagyon nem a véletlen műve, hanem a Greenland szekció 50. születésnapja előtt való tisztelgés, a tradíció és az innováció találkozása egy olyan termékcsaládban, amelynek minden eleme visszafogottságot, természetközeliséget és időtállóságot sugároz. Ez most nem marketingszöveg, meggyőződésem, hogy így van. A Greenland szériát egyébként a találó „urban outdoor” kifejezéssel lehetne a legjobban jellemezni, ami annyit takar, hogy a szóban forgó ruhadarabok és táskák alapvetően a mindennapi élet kellékei, de visszafogottabb erdei kalandozások, kisebb-nagyobb kirándulások során is remekül teljesítenek. Ezt szintén tapasztalatból mondom.

 

 

A Greenland Jeans M - ahogy azt a neve is sugallja - egy négyféle színben (fekete, sötétkék, alkonyszürke, homokkő) és számos méretben (42-58) kapható, G-1000 Eco alapanyagú, farmerszabású, kissé szűkített fazonú, közepesen magas derekú férfinadrág, amelynek összesen öt zsebe (két kézzseb, a jobb oldaliban értéktároló zsebecskével, egy far- plusz egy combzseb) van. Mind közül a borítékhajtókával, valamint az új, címerszerű bőrlogóval és ezüstszínű patentgombbal felvértezett combzseb a legkarakteresebb. A szabás újragondolása kifejezetten jót tett a Greenland Jeansnek, mivel az elődmodellek kissé „svédesek” voltak a tekintetben, hogy például 185 centis magassághoz alapból 90 kilósnak kellett lennie valakinek ahhoz, hogy ne legyen buggyos rajta itt-ott a nadrág. Van változás az anyaghasználatban is, hiszen ez a modell már nem simán G-1000, hanem G-1000 Eco anyagú, amely újrahasznosított poliészterből és biopamutból (ha úgy tetszik, organikus pamutból) készül, meglehetősen sűrű szövésű kivitelben.

 

 

A csomag kibontása óta még csak két hét telt el, ettől függetlenül igyekeztem a lehető legtöbbet, minél változatosabb körülmények között viselni a nadrágot. Utóbbiak esetében a munkába járástól a patakparti ücsörgéseken, a csákvári fűnyíráson és fahasogatáson át a bakonyi kirándulásig terjedt a paletta, a repertoár azonban hamarosan szélesedni fog. Az eddigi tapasztalatok teljes mértékben egybecsengenek azokkal, amelyeket a már hosszú évek óta meglévő Fjällräven túranadrágjaimról gyűjtöttem az idők folyamán, de ezen az árszinten már nem tekinthető extrának sem az, hogy kényelmes, sem az, hogy igényesen kivitelezett, ugyanakkor az, hogy mennyire időtálló, miként reagál a „mechanikai behatásokra”, mennyire ázik át vagy szárad meg gyorsan, csak huzamosabb nyüstölés után derül ki. Az első benyomások nagyon pozitívak, és csak remélni tudom, hogy a soron következők is azok lesznek.

 

Folytatás - Két hónap távlatában

 

 

Ha az ember egy alapvetően mindennapi viseletre szánt nadrágot tesztel, meg kell barátkozzon a gondolattal, hogy a hosszú évek során (az én esetemben ez harmincöt) kialakított öltözködési szokásait kicsit félre kell tennie. Miért is? Egyszerű. Normál esetben mindennap zoknit, alsóneműt és pólót vagy inget cserélünk, és előbb-utóbb a nadrág is beleesik ebben a körforgásba. Hogy megírhassam (határidőre) a benyomásaimat, félretettem egy kicsit a „fő a változatosság” elvemet, a tesztgatyót pedig gyakorlatilag nonstop viseltem. A négy mosást persze nem lehetett megúszni, hiszen többször is ronggyá áztam benne, sáros lett nem is kicsit, leöntöttem kávéval, egyszer beleültem valami irtózatos trutymóba egy turistaház-látogatás alkalmával, meg hát - megvallom férfiasan - bele is izzadtam jó párszor. Még mielőtt valaki nem értené, miként lehet ronggyá ázni és beizzadni egy Fjällräven nadrágban, tisztázzunk valamit: a Greenland Jeans M nem esőnadrág, G-1000 Eco szövete pedig nem szúnyogháló. Bár az alapanyag Greenland Wax alkalmazásával ellenállóbbá tehető a vízzel szemben, teljesen vízálló sosem lesz, bármennyi vakszot is hordunk fel a textília felületére. Az impregnálószer használata növeli a vízlepergető képességet, viszont rontja a szellőzést.

 

Én elhatároztam, úgy használom a tesztnadrágot, ahogy azt a gyári csomagolásából kivettem. És ezt nem bántam meg egy cseppet sem. Ha megáztam benne, igen hamar megszáradt, máskülönben meg klasszul szellőzött, és pont ezt az optimális egyensúlyt szerettem benne a legjobban. A G-1000 egyébként egy elpusztíthatatlan anyag, nem bolyhosodik, nem nyúlik meg, nem fényesedik, nem jönnek ki belőle szálak, ha véletlenül bozótosba tévedünk. A strapabíró anyag természetesen önmagában kevés lenne a boldogsághoz - a varrások és a kiegészítők (cipzárak, patentgombok) is nagyon fontosak.

 

 

Ezen a téren egyébként mindig is remekelt a Fjällräven, így semmi meglepőt nem találtam abban, hogy a Greenland Jeans M esetében is parádés az „összeszerelés minősége”. Idekívánkozik még egy nagyon fontos dolog, nevezetesen a környezet és a természet védelme. A rókás márka rendkívül sokat tett az elmúlt időszakban termékeinek, alapanyagainak és gyártási folyamatainak zöldítéséért, ami nemcsak dicséretes, hanem trendi is egyben. A tesztelt nadrág alapanyaga azért ECO, mert a benne lévő poliészter újrahasznosított, a pamut meg organikus. Ezt én valódi hozzáadott értéknek gondolom, ami egy fokkal még szerethetőbbé teszi ezt a tényleg kiváló terméket. A Greenland Jeans M beszerzése mindazoknak ajánlott, akik egy tartós, jó fazonú, skandináv letisztultságot és funkcionalitást sugárzó „urban outdoor” nadrágra vágynak, és mindezért képesek is kicsit mélyebben a zsebükbe nyúlni. (Az árcédulán 49 900 Ft szerepel, amely nem egy jelentéktelen összeg, a rókás gyártó nadrágpalettáját vizsgálva viszont kiugrónak sem nevezhető a többi modellhez képest.)

Cikkajánló