Flamingó tévedt a Kiskunságra

A rózsás flamingót Szabadszállás határában pillantotta meg először a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság munkatársa. A madár valószínűleg nem állatkertből szökött el, a Földközi-tenger felől érkezhetett.

Szerző:
kmnp.hu/TM
Fotó:
Dr. Pigniczki Csaba/KNPI
2016. június 1.

A rózsás flamingót Szabadszállás határában pillantotta meg először a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság munkatársa. A madár valószínűleg nem állatkertből szökött el, a Földközi-tenger felől érkezhetett.

Az idősebbnek tűnő egyedet dr. Pigniczki Csaba természetvédelmi őrkerület-vezető fedezte fel a Zab-széken május 24-én. A madár egykedvűen álldogált a sekély, szikes vízben, majd szárnyra kapott, és északnak repült. Ezután látták leereszkedni a Kis-réten, ahol újra meg is találták: eleinte itt is álldogált, majd lassan lépkedve, csőrét a vízbe mártva táplálkozni kezdett. Két nap múlva ismét sikerült megfigyelni a flamingót táplálkozás közben. Éjszakázni ekkor megint a Zab-széket kereste fel.

 


A Földközi-tenger vidékén egyre több flamingó él, számuk itt összességében a százezres nagyságrendet is elérheti - olvasható a nemzetipark-igazgatóság weboldalán. Hosszú életű madarak, túlélési mutatójuk jellemzően magas, így ha egy-egy évben kimarad a költés, az nem jelent különösebb problémát az egyed szempontjából, hiszen a következő években jó eséllyel tovább tudja örökíteni a génállományát.


A nemzetipark-igazgatóság munkatársai úgy vélik, a Kiskunságban észlelt madár valószínűleg vad eredetű, feltehetően a Földközi-tenger felől kóborolt el. Ezt támasztja alá az is, hogy a mozgásra aktívan figyelt, oldalazva távolodott a vélt veszélyforrástól, továbbá amikor a többi madár felrepült, szintén aktívan figyelt, sőt, maga is szárnyra kelt.


A szikes vizek megjelenésükben és karakterükben emlékeztetnek azokra a sós tavakra és tengerparti lagúnákra, ahol a faj egyedei rendszeresen és nagy tömegben fordulnak elő, akár mint fészkelő madarak. A flamingók jellemzően planktonikus algákkal, zooplanktonnal táplálkoznak, amit speciális csőrük segítségével szűrnek ki a vízből.

 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Pocsolyába borulva találtak rá a webkamerás sas tetemére

Idén is a békászó sasoké a Senki szigete

Több mint kétszázezer madarat gyűrűztek meg tavaly

Egyre több a nyári lúd Cserebökényben

Cikkajánló