Főhajtás a nagyszerű vackor előtt

Gödöllő méltán büszke az öles óriásra, most emléktáblával hálálták meg a matuzsálemnek a sikert.

Szerző:
Dabis Balázs Silvius
Fotó:
Dabis Balázs Silvius
2014. május 28.

Gödöllő méltán büszke az öles óriásra, most emléktáblával hálálták meg a matuzsálemnek a sikert.

Mint arról mi is tudósítottunk, a Gödöllői Botanikus Kert öreg vadkörtefája második helyezést ért el, hazai győzelmét követően, az Év fája verseny európai mezőnyében.
 

Az első egyetemi botanikus kert
1309-ben Salernoban, az első európai orvostudományi egyetem kertjében, gyógynövénytermesztési és oktatási céllal létesítették. A történelem során egyre több ilyen kertet hoztak létre minden országban, melyek több évszázados múlttal rendelkező tudásközpontokká váltak. A XX. században már újabb feladatok hárultak rájuk: a ritkaságok és különlegessége fajvédeleme és a génmegőrzés is ezeken a színtereken zajlik.

 

Nemcsak a vackort jelölték meg a különleges atmoszférájú botanikus kertben, hanem több növény és növénytársulás is szép, stílusos táblát kapott ezen a napon, amelyre a város és a Szent István Egyetem vezetői is kilátogattak.

 

A Gödöllői Botanikus Kertet 55 évvel ezelőtt alapították. Nemcsak a közeli egyetem képzéseiben tölt be megkerülhetetlen szerepet, hanem az elmúlt időszakban a legkisebbek környezettudatosságra nevelését is ellátják az itt dolgozó munkatársak.


Az Ökotárs Alapítvány által meghirdetett versenyen az öreg vackor által hozott rengeteg szavazat komoly hírnevet hozott a kertnek, és a városnak is.

 

 

Vadkörte békaperspektívából

 

Az 55. születésnapját ünneplő létesítményben a fejlesztések idén sem állnak le. Nagyszerű terveik megvalósításához jelentős lendületet adott a hírnév. Magnólia gyűjteményt készülnek beszerezni, kiegészítik a Magyarországon egyedülálló fajgazdaságú bambuszgyűjteményt, továbbá tervezik egy gyümölcstájfajta-gyűjtemény kialakítását és a gyermekek részére interaktív, játékos fatáblák kihelyezését is szeretnék megvalósítani a jövőben.

 

 

Az egyetem és a város vezetői ünnepeltek
(Dr. Gyurica Csaba dékán, Dr. Tőzsér János rektor és Dr. Gémesi György polgármester)

 

A vackor legendái

o A fát állítólag a kastélyt építő Grassalkovich Antal ültette, akit egy vadászaton a sebzett vadkan üldözőbe vett. Végül egy vadkörtefára mászva menekült meg a gróf. Hálája jeléül elrendelte, hogy gödöllői birtokán 1000 vadkörtét ültessenek. Ebből ez az egy példány maradt csak meg.

 

A sikeres isaszegi csata után nem meglepő, hogy a természethez, a növényekhez gyermekkora óta vonzódó Kossuth Lajos nem a nyüzsgő gödöllői főhadiszálláson, a kastélyban, hanem az akkor már terebélyes vadkörtefa alatt fogalmazta meg a Függetlenségi Nyilatkozatot.

 

Erzsébet királyné, Sisi kedvenc nyaralóhelyéne volt Gödöllő, igyekezett minden zegét-zugát felfedezni. Állítólag már első kilovaglásakor megpillantotta a vadkörtefát. A fa éppen akkor érlelte bőkezűen termését és a lelkes Sisi megfelejtkezve az udvari etikettről örömében kiáltozva lelkesen megölelte a fát, majd jóízűen falatozott a vén fa földre hullott, érett gyümölcseiből.

 

Ettől kezdve gyakran látogatta a matuzsálemet, a legendák szerint itt ismerkedett meg Andrássy gróffal is, aki fülig szerelmes lett belé, ezért a gödöllőiek azóta is a szerelmesek fájaként tartják számon a jó öreg vackort.

Dr. Gyurica Csaba, a SZIE Mezőgazdaság- és Környezettudományi Karának dékánja köszöntőjében kiemelte, hogy a fa eddig a szerelmesek szimbóluma volt, most már az összetartásé is, mert példátlanul szép volt az az összefogás, amivel az Év Fája versenyen győzni tudtak a gödöllőiek.

 


Dr. Tőzsér János, a SZIE rektora különösen jó ötletnek tartja azt a kezdeményezést, hogy élettel telivé tegyék a területet. Az alapvetően oktatási céllal működő botanikus kert ma már rengeteg látogatót vonz.

 

A Szent István Egyetem a továbbiakban is támogatni fogja ezt a nyitást, hogy az itt megszerezhető ismeretek és tudás ne csak az egyetem hallgatói számára legyen elérhető, hanem bárki, aki érdeklődik a botanika, biológia iránt növelhesse tudását ebben a kertben.

 

Dr. Gémesi György, Gödöllő polgármestere örömét fejezte ki, hogy Gödöllő világraszóló hírnevét most váratlanul ez a fa is növelte. A helyi önkormányzat lelkesen támogatja a botanikus kert fejlesztéseit, ennek jeleként a jövő évet a “kert évének” hirdették meg. Gémesi György egy személyes élményt is megosztott az avatás résztvevőivel.

 

Megköszönte azt a nagyon finom lekvárt, amelyet az évszázados vackor gyümölcséből neki készítettek, hozzátette, hogy így már őbenne is tovább él a vackor üzenete és reméli, hogy ez a szép gondolat, amely történelmi és környezeti értékeink megóvásáról szól egyre több emberhez eljut majd.

 

 

 

 

 

Az emléktábla a leleplezést követő első pillanatban


A beszédeket követően a hálás előljárók felavatták a neves matuzsálem emlék-, és tájékoztató tábláját.

Cikkajánló