Folyamatosan újul az ország egyik kedvenc kisvasútja

A kisvasutazásról azonban most sem kell lemondani az egyik szakaszon.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Gulyás Attila (Kiemelt kép)
Forrás:
Borsod-Abaúj-Zemplén megyei hírportál
2022. április 19.

A kisvasutazásról azonban most sem kell lemondani az egyik szakaszon.

A lillafüredi állomás teljes területe megújul, ami nem szól bele a közlekedésbe a Dorottya utcáig tartó részen, de a menetrendbe igen. Garadna felé egyelőre szünetel a közlekedés. Lillafüreden ideiglenesen a park mögötti deltavágány lett a vonatok érkezési helye. A peron megújul és meghosszabbítják, amire a különvonatok, például a Mikulásvonat miatt van szükség. Az állomást a tervek szerint április végén, május elején adják át – derül ki a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Hírportál cikkéből.

Ezután Lillafüred és Garadna között közlekedik majd az erdei vasút, és az alsó szakasz átépítésére kerül sor. Ősszel jön a beruházás utolsó fejezete, amikor a tó fölötti pályaszakaszt hozzák rendbe. Mostanra a magasépítészeti munkák, a kocsik és vonójárművek, az utasfogadó épületek és a kiszolgálóépületek újultak meg. A C-50 típusú mozdonyt is renoválták, az Mk48 típusú dízelmozdony pedig korhű kialakítást kapott. A kivitelezés állami forrásból valósul meg, egy 4,3 milliárd forintos projekt keretein belül.

Garadna állomásnál nyártól erdei és vasúti tematikájú játszótér várja a családokat, és az Erdészeti Gyűjtemény épülete is megújult. A Szövetség-forrásnál esőbeállót, rönkbútorokat és szalonnasütőket helyeztek el, a völgy alján „amfiteátrumot” alakítottak ki erdei foglalkozások tartásához.

Cikkajánló