Fontos információ túrázóknak, lovasoknak, kerékpárosoknak

A jogszabályi változások után, a sajtóban az elmúlt hetekben megjelentekkel ellentétben továbbra sem lehet mindenhol kerékpározni és lovagolni az erdőben

 

Szerző:
www.bnpi.hu
Fotó:
Gulyás Attila
2013. augusztus 6.

A jogszabályi változások után, a sajtóban az elmúlt hetekben megjelentekkel ellentétben továbbra sem lehet mindenhol kerékpározni és lovagolni az erdőben

 

"A nemrégiben a lovaglás "liberalizálása" kapcsán módosított erdőtörvényt a természet védelméről szóló rendelkezésekkel összhangban kell értelmezni. Ezt a rendelkezést a törvénymódosítás nem érintette, a természetvédelmi törvényt pedig egyáltalán nem.

 

Ennek alapján fontosnak tartjuk felhívni a figyelmet, hogy a védett természeti területeken tartózkodókra -legyenek akár gyalogosan, akár kerékpárral, akár lóval - az erdőtörvénynél némileg szigorúbb szabályok vonatkoznak.

 

Védett természeti területeken tehát a közösségi események, tömegsportrendezvények, valamint a járművel történő közlekedés - az arra kijelölt utak, az engedélyezett tevékenységek végzéséhez szükséges munkagépek, valamint a feladatukat ellátó (külön jogszabályokban erre feljogosított) - személyek járművei kivételével - a természetvédelmi hatóság engedélyéhez kötött.

 

Fokozottan védett területen pedig - a természetvédelmi kezelésen és a közvetlen élet-, és vagyonvédelmi beavatkozásokon túl - minden tevékenység engedélyköteles, a kijelölt turistaúton gyalog történő keresztülsétálást kivéve. A kijelölt útvonalakról letérni tilos.

 

Ezen túl a Tvt. 37.§ alapján a közlekedést és a tartózkodást a természetvédelmi hatóság egyébként is korlátozhatja, vagy megtilthatja.

 

Felhívjuk a lovasok figyelmét arra is, hogy a védett természeti területen a legeltetés engedélyköteles, az Evt. 61.§ pedig erdőterületen kifejezetten tiltja."

 

Dr. Barta Levente - BNPI Jogi és Igazgatási Osztály


(Forrás: www.bnpi.hu)

Cikkajánló