Fotókisokos az év leglátványosabb csillaghullásához

Enyhe nyári estén, távol a város zajától megcsodálni a világmindenséget: most keresve sem találhatnánk tökéletesebb esti programot. A Perseidák hullása idén is különleges élményt tartogat. Segítünk, hogy elkészíthesd a legjobb fotókat.

Szerző:
Gulyás Attila
Fotó:
Shutterstock
2017. augusztus 11.

Enyhe nyári estén, távol a város zajától megcsodálni a világmindenséget: most keresve sem találhatnánk tökéletesebb esti programot. A Perseidák hullása idén is különleges élményt tartogat. Segítünk, hogy elkészíthesd a legjobb fotókat.

Az első hullócsillagok már napok óta megfigyelhetők, de a Perseida meteorraj legsűrűbb részével szombat és vasárnap éjjel találkozhatsz. Idén a kissé felhős idő miatt némi szerencsére is szükség lesz, a korai holdkelte miatt pedig az éjszaka eleje ígérkezik alkalmasnak.

 

A 109P/Swift-Tuttle üstökös porfelhőjének maradványai a feljegyzések szerint legalább kétezer éve keltik életre az éjszakai égboltot. A Perseidák az egyik legismertebb, fényes meteorokat és sűrű hullást produkáló meteorraj. A meteorok kelet felől, nagyjából a Perseus csillagkép irányából érkeznek, a Perseidák elnevezés is innen származik.

 

A Nap körüli pályáján keringő Föld több mint 100 ezer km/h-s sebességgel száguld keresztül a porfelhőn. Ekkora sebesség mellett a légkörbe kerülő tárgyak a súrlódás hatására pillanatok alatt felizzanak, a körülöttük lévő levegő a hatalmas hőmérséklet és nyomás mellett ionizálódik. Ennek fényét láthatod innen a földről.

 

Örökítsd meg!

 

 

Egy közvilágítástól mentes helyen örök emlékké teheted a közelgő csillaghullást. Fontos, hogy a fényképezőgép látómezejében még halvány fényforrások se legyenek. A hosszú idő alatt összegyűjtött, kevés éjszakai fényben már egy száz méternél távolabbra lévő közvilágítási lámpa fénye is vakító reflektornak látszik.

 

Bár ma még a legjobb mobiltelefonok fotóin is csak szerencsés esetben láthatsz viszont egy-egy fénylő pontot, egy egyszerűbb fényképezőgéppel már a siker esélyével próbálkozhatsz a csillaghullás megörökítésével! Ha a lent látható fotóhoz hasonló képet szeretnél létrehozni, akkor a három alapvető paramétert a következképpen érdemes megadni:

 

- A lehető leghosszabb záridő: típustól függően 10-60s, a nagyobb szám a jobb.

- Maximális rekesznyílás: típustól függően f2,0-3,5, a kisebb szám a jobb.

- Közepes vagy alacsony érzékenység (ISO 100-400).

 

Sajnos sok egyszerűbb fényképezőgépen nem lehet mindhárom értéket közvetlenül állítani. Itt a témamódok (scn) között találhatsz néhány megfelelőt:

- Tűzijáték mód: bár elsőre kézenfekvőnek tűnhet, de itt a beállításokat a hatalmas fénnyel robbanó rakétákhoz igazították. A záridő ugyan hosszú, de a kicsire összehúzott rekesz és a minimális érzékenység miatt a természetes éjszakában készült képek általában túl sötétek lesznek.

- Éjszakai tájkép mód: az utóbbi két beállítás már jó eséllyel megfelelő, de néha előfordulhat, hogy az elérhető záridő rövidebb. Érdemes próbaképeket készíteni.
- Csillaghullás mód: Nyerő lehet, ha ilyen is szerepel a menüben. Nyugodtan rábízhatod magad, de ha az eredmény nem megfelelő, kísérletezz tovább bátran!
 

Fotó: Andrés Nieto Porras

 

 

Erre figyelj még fotózáskor

- Tartalék energiaforrás a fényképezőgépnek és a fotósnak is. Az éjszakai fényképezéskor szinte észrevétlenül repül az idő!

 

- Az optikai képstabilizátor (OIS) legyen mindig kikapcsolva. A stabilan rögzített fényképezőgépen önmaga által gerjesztett bemozdulást okozhat. A hosszú záridős éjszakai módoknál a kikapcsolás a legtöbb gépen automatikus, de soha ne felejtsd ellenőrizni. A digitális képstabilizátorral nincs tennivalód.

 

- Szél: egy olcsó, könnyű fotóállvány esetén egyetlen eltévedt széllökés is enyhe remegést és bemozdult fotókat okozhat, de erősebb szélrohamok egy felső kategóriás állványnál is eredményezhetnek ilyen problémát. Ha nincs elérhető szélárnyékos hely a közelben, két módon tudod stabilan tartani a fényképezőgépedet:
1. Maradj földközelben, és ne nyisd ki a teleszkópos lábakat! Az így lecsökkentett rugalmasság minden típusú állványnál sokat segít.
2. A fényképezőgép nyakpántját vedd le, vagy rögzítsd az állványhoz, hogy ne csapkodjon zászló módjára a szélben.

 

- A fotózás közben érdemes néha szünetet tartani. Ezzel nemcsak a képérzékelő és az akkumlátor nemkívánatos felmelegedését előzheted meg, de a kikapcsolt kijelző sötétjében, szabad szemmel is gyönyörködhetsz a látványban! Távozás előtt pedig egy alapos körülnézéssel elejét veheted a kisebb holmik ottfelejtésének.  

 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Ötletek, ha hullócsillagot akarsz látni a hétvégén

Fotózzunk télen is a természetben 

Cikkajánló