Galagonya a konyhában

Bár a természet lassan már nyugovóra tér, a késő ősz is tartogat még vadon termő finomságokat. Színes vadgyümölcsök és ízletes gombák a novemberi Turista Magazinban.

Szerző:
TM
Fotó:
Dénes Andrea
123RF.com
2018. november 7.

Bár a természet lassan már nyugovóra tér, a késő ősz is tartogat még vadon termő finomságokat. Színes vadgyümölcsök és ízletes gombák a novemberi Turista Magazinban.

Az erdei gyümölcsök nemcsak üde színfoltot jelentenek az egyre sápadtabbá váló tájban, de őszi-téli étrendünket is színesebbé tehetik. Az idei esős és meleg nyár kedvezett a galagonyának, a bokrok bőven és nagy terméseket hoztak, ráadásul úgy tűnik, a meleg és szélmentes ősz is megnyújtotta a galagonyaszezont.

 


A galagonyát a legtöbben teaként alkalmazzák, de régen, az ínséges időkben termése fontos lisztpótló is volt. Érdemes megpróbálkozni a lekvárral, akár magában, akár más gyümölcsökkel keverve, de a termésekből lehet zselét és gyümölcssajtot is készíteni.

 


Ebben az időszakban gombák után is érdemes még kutatni. A lilatönkű pereszke, a júdásfüle gomba vagy a kései laskagomba is most kezd előbújni. November elején még sötét trombitagombát (Craterellus cornucopioides) is találhatunk, bár ez a faj leginkább szárítva tudja megmutatni igazi arcát, érdemes az üzletekben, piacokon is nyitott szemmel járni a szárított gombáért.

 

 

A Turista Magazin novemberi számában további érdekességeket olvashattok a késő őszi erdei gyümölcsökről, és két ínycsiklandó szezonális is recepttel is készültünk. 


További receptek és hasznos információk a vadon termő növényekről és gombákról: erdőkóstoló.blog.hu
 

A NOVEMBERI SZÁMUNKAT ITT TUDOD ONLINE MEGRENDELNI, ELŐFIZETNI PEDIG ITT TUDSZ RÁNK.

 

Kapcsolódó cikkek:

21. századi tündérkonyha-interjú Dénes Andreával

Most ütik, vagy nem ütik?

Vendégül láttak minket egy csótánylakomára

Cikkajánló