Gémparadicsom a Kis-Sárréten

Az ország egyik legértékesebb vizes élőhelyén sok gémféle jelentős számú képviselője él: nagy kócsagból például majdnem 300 pár költ a nádasban.

Szerző:
kmnp.hu
Fotó:
Adobe Stock
Körös-Maros Nemzeti Park
Motkó Béla
2019. május 14.

Az ország egyik legértékesebb vizes élőhelyén sok gémféle jelentős számú képviselője él: nagy kócsagból például majdnem 300 pár költ a nádasban.

A Körös-Maros Nemzeti Park részterületén a halastavak, a megmaradt mocsarak és a mocsárrétek kiváló élőhelyet biztosítanak a vízimadaraknak. A nádasokban meghúzódó gémtelepek különösen látványos értéket képviselnek. A leggyakoribb a nagy kócsag, a kanalasgém pedig két telepen költ, 50-60 párra becsülik az állományát.

 

Nagy kócsagok (illusztráció)


A legnépesebb az Ugrai-rét, ahol a fent említett két fajon kívül a kárókatona és a vörös gém is költ. A Zöldhalmi- és a Begécs-9-es tavak is jó fészkelőhelyek a gémfélék számára. „Külön érdekesség Biharugrán, hogy az elsősorban cserjéken és fákon költő bakcsó, üstökösgém és kis kócsag itt leereszkedik az öreg avas nádasokba és a kócsagokhoz, kanalasgémekhez csatlakozik” - írja a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság a weboldalán.

 

Bal kép: kanalasgém, jobb kép: üstökösgém (illusztráció)


A mostaniak még csak megközelítőleges adatok, a pontos eredményt majd a légi felmérések adják meg, amiket május közepefelé - tehát nemsokára - végeznek el. A fehér színű gémek, a nagy kócsag, a kanalasgém és a kis kócsag példányszáma majdnem 100 százalékos pontossággal megadható, de a többi faj esetében is pontosabb becslést tesznek lehetővé a légi felvételek. A repülések alkalmával pedig sokszor rábukkannak olyan, kisebb telepekre is, amelyeket a szárazföldön nem vettek észre.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Virágzik a nyári tőzike a Hármas-Körös hullámterében

Megjelentek a nagyszemű madarak Dévaványán

Megjöttek az Atlaszból a csicsörgő csicsörkék

Madárritkaságok tűntek fel a Dél-Tiszántúlon

Cikkajánló