Gigantikus villám csapott fel az űr pereméhez

Sikerült megörökíteni a valaha észlelt legerősebb felső légköri villámot, amely egészen az űr széléig csapott fel.

Szerző:
Turista Magazin
2022. augusztus 18.

Sikerült megörökíteni a valaha észlelt legerősebb felső légköri villámot, amely egészen az űr széléig csapott fel.

A gigantic jet-nek elnevezett fényjelenség ritkának számít, és csupán 2002-ben fedezték fel. Nem meglepő, hiszen ez a jelenség magasan a viharfelhők fölött fordul elő. A legegyszerűbben talán úgy tudjuk elképzelni a gigantikus villámot, mintha egy fordított villám lenne, ami a hagyományoshoz képest sokkal erőteljesebb. A Georgia Tech Research Institute kutatójának, Levi Boggsnak és csapatának nemrég közzétett tudományos publikációjából kiderül az is, hogy a 2018. május 14-én Oklahoma felett rögzített gigantikus villám lehetett az eddig észlelt legerősebb.

Becslések szerint 300 coulomb elektromos töltés hordozott, míg egy átlagos villám csupán 5 coulombnyi energiát mozgat. Ráadásul a 2018-as az eddig mért legerősebb Gigantic Jet-nél is kétszer erősebb volt.

A gigantikus villám a viharfelhő tetejéről indult és egészen 80 km-es magasságig csapott fel, az ionoszférába. Ez az a réteg, amely elválasztja a Föld felső légkörét az űrbéli vákumtól. Nagy szerencséje volt a kutatóknak, ugyanis a 2018-as villámot többféleképpen is sikerült rögzíteni, így jóval alaposabban meg tudták vizsgálni. Egyrészt egy oklahomai tudósnak sikerült rögzítenie videón, másrészt földi optikai műszerek is felvették.

Ami kisebb zavart okozott a kutatás során, hogy a gigantic jet jelenség általában trópusi környezetben fordul elő, viharok erős konvekciós területein, de ezúttal erről szó se volt. Ráadásul az eddigi megfigyeléseknél mindig megelőzte hagyományos villámtevékenység a gigantic jet-et, de az oklahomai esetben ez is elmaradt. Valószínű, hogy ez az oka annak, hogy ilyen erős felső légköri villám tudott kialakulni.

Boggs szerint mivel ezek a villámok ilyen elképesztő töltést visznek az ionoszférába, ezért komoly hatással lehetnek az űr időjárására, a műholdak kommunikációjára, és a Földre küldött jelekre, valamint az űrhajók műveleteit is megzavarhatják.

Cikkajánló