Gyönyörű fotóalbum készült a páratlan szépségű Tiszaalpárról és környékéről

Molnár Péter természetfotóst és albumát e természeti értékekben gazdag vidéken, egy videóban mutatjuk be most nektek, amelyben egy hajnali fotózásra is elkísértük, valamint Bártol Istvánt, a könyv társszerzőjét is megismerhetitek.

2020. november 11.

Molnár Péter természetfotóst és albumát e természeti értékekben gazdag vidéken, egy videóban mutatjuk be most nektek, amelyben egy hajnali fotózásra is elkísértük, valamint Bártol Istvánt, a könyv társszerzőjét is megismerhetitek.

Végy egy természetfotókért rajongó lelkes, de amatőr fotóst és egy hazánk természetes élőhelyeit sok évtizede járó, profi természetfotóst, és küldd el őket egy hajnali fekvőleses fotózásra egy ártéri területre. Hogy mi sül ki ebből? Azt cikk végi videónkból megtudhatod. De mielőtt belekezdenétek a film megnézésébe, essék pár szó az apropóról, azaz erről a 304 gyönyörű képet tartalmazó albumról, amelyben a Kecskeméten élő Molnár Péter 10 évnyi munkájának esszenciáját láthatjátok, amelyet a Közép-Tisza vidéken található Tiszaalpáron és környékén fotózott. Péter az alatt az idő alatt is járta az egész országot, és sok tízezer fotót készített megannyi csodaszép vidékről, állatról és növényről, de első fotós könyve mégis ezt a területet mutatja be. Hogy miért? Íme néhány fotó a könyvből magyarázatul, amelyet az alábbi képre kattintva nézhettek meg:

Az album címe Ezerarcú Tisza mente lett, amely a bemutatott vidék elképesztő változatosságára utal, és ez a fejezetekben is visszaköszön. Láthatunk fotókat a Tiszáról, a tiszavirágzásról, árvizekről, bemutatkoznak a holtágak, ártéri erdők, ártéri vízállások, a környéki sós tavak és száraz gyepek tájai és élővilága. A könyv szövegeit pedig egy olyan ember írta, aki már 20 éve járja ezt a vidéket, ismeri minden zegzugát, ő az első, aki minden újonnan ide érkező fajt egyből kiszúr, nem mellesleg biológus, így alapszakmáját tekintve is kötődik a természethez, de persze leginkább azért, mert Bártol István ugyanennyi ideje a nemzetipark-igazgatóság munkatársaként dolgozik itt. Az albumban egy kis történeti áttekintést is kapunk Tiszaalpárról, amelyből többek közt kiderül, mi köze Alpárnak a hét vezérhez, Anonymushoz és Zalán futásához. E szövegrészt Zsigó Ferencnek és István feleségének, Bártol Rékának köszönhetjük.

Az album ajánlását pedig nem más írta, mint dr. Kalotás Zsolt, aki a hazai természetfotózás egyik legelismertebb alakja, a naturArt alapítója és első elnöke. A legjobb, ha idézek szövegéből, hisz annyira szépen összefoglalta, miért is garantált ennek a természetfotós albumnak a vitathatatlanul magas szakmai és esztétikai értéke:

Meggyőződésem, hogy nincs még egy olyan magyar természetfotós, mint Molnár Péter, aki hazánk olyan sok, csodákkal teli helyére jutott el, és ráadásul mindezt művészi módon meg is örökítette.

Nem tartották vissza időjárási viszontagságok, távolságok, terepi nehézségek, ő a legszebb fényviszonyok között, a hajnali órákban vagy akkor, amikor a nap búcsút int a horizonton, ott volt a legmegfelelőbb helyeken, és készítette káprázatos fotóit a magyar tájról, később pedig a hazai madárvilágról.”

„Bártol Istvánnal közös területbejárásaink közben győződhettem meg arról, hogy nincs, aki nála jobban ismerné ennek a területnek a természeti értékeit. Segítségével eljuthattam az Alpári-rét legeldugottabb zugaiba is, ahol olyan növény- és állatfajokkal ismerkedhettem meg, amelyeket ez az egykori tiszai ártér őrzött meg talán a leghitelesebben.”

De nem is húzzuk tovább az időt, betűk helyett beszéljenek a képek, nézzétek meg a videót, amelyben több fotó készítésének vicces és érdekes sztoriját is megismerhetitek, és figyeljetek nagyon, mert az ígért játék kérdéseire is ebben kapjátok meg a válaszokat!

Molnár Péter további képeit és albumáról még több információt weboldalán találtok: http://molnarpeterphoto.hu/

Kövessétek őt Facebook-olddalán is, hiszen napi szinten publikál friss fotókat hazánk legszebb tájairól és állatairól: http://molnarpeterphoto.hu/

Cikkajánló