Gyülekeznek a búbosbankák, kezdődhet a násztánc

Folyamatosan érkeznek vissza az afrikai telelésből a „madárvilág punkjai”, hogy megkezdjék násztáncukat.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép / Illusztráció)
2023. március 29.

Folyamatosan érkeznek vissza az afrikai telelésből a „madárvilág punkjai”, hogy megkezdjék násztáncukat.

A Körös-Maros Nemzeti Park számolt be arról, hogy egyre nagyobb számban érkeznek a Csanádi-pusztákra a fejük tetején díszlő bóbitáról könnyen felismerhető búbosbankák. Az egyik legszebb madarunk a telet Afrikában tölti, ahonnan az első példányok márciusban repülnek vissza hazánkba, áprilisra pedig már a tojásaikat is lerakják. Az egyébként is impozáns külsejű madár izgalmi állapotban és veszélyhelyzetben tollbóbitáját taréjszerűen felmereszti, ilyenkor még látványosabb képet mutat. A hímek násztáncát onnan is fel lehet ismerni, hogy közben fel-le mozgatják tollbóbitájukat.

Régebben a búbosbanka megszokott vendég volt a tanyákon, sokszor ott is költött. A madár kizárólag állati eredetű táplálékot fogyaszt, kedvencei közé tartoztak a trágyakupacokban élő férgek, lárvák. Manapság települések közelében, gyümölcsösökben, kiskertekben is gyakran felbukkan.

Mivel fészeknek előszeretettel választja a fák üregeit, odúit, megtelepedését mi is segíthetjük azzal, ha nagyobb méretű odút helyezünk ki a kertünkben.

Költési időszakban gyakran hallatja más madárral össze nem téveszthető, huppogó hangját. Tudományos latin nevét (Upupa epops) is jellegzetes „up-up-up” hangja után kapta.


Cikkajánló