Videón a búbosbankák titkos élete

Egy búbosbanka fotójánál már csak egy búbosbankás videó lehet szórakoztatóbb. Koncz-Bisztricz Tamásnak hála most beleshetünk egy búbosbankapár hétköznapjába, az érdekes kinézetű madarak pedig nem csak szépek, hanem szokásaik is elég különlegesek.

Fotó:
Koncz-Bisztricz Tamás
2023. május 2.

Egy búbosbanka fotójánál már csak egy búbosbankás videó lehet szórakoztatóbb. Koncz-Bisztricz Tamásnak hála most beleshetünk egy búbosbankapár hétköznapjába, az érdekes kinézetű madarak pedig nem csak szépek, hanem szokásaik is elég különlegesek.

Koncz-Bisztricz Tamás, többszörösen díjnyertes fiatal természetfotós nemcsak gyönyörű képeket készít, hanem videón is megörökíti a természet legszebb pillanatait. Ezúttal egy búbosbankapár odújának portáján zajló eseményekbe leshetünk bele, és bár csak másfél perces a videó, nagyon sok érdekességet láthatunk rajta.

Olyanokat is, amik még az olyan természetet jól ismerőknek, mint amilyen Tomi, némi fejtörést okoz, hogy pontosan mit is látunk.

A fostos bugybókának is nevezett különleges madárnak van egy jellegzetes hangja, amelyről latin nevét is kapta: Upupa epops. Azonban ezen a videón nem ezt a tipikus „up-up-up” hangot halljuk, hanem egyrészt mintha egy baromfiudvaron lennénk, másrészt egy mókás, perregő hang is fel-felhangzik, ami pedig olyan, mint Simon macskájáé, amikor nagyon tetszik neki valami.

Már az is érdekes, hogy az odu egy földhöz közeli helyen van, pedig Tomi kihelyezett korábban egy mesterséges odút egy közeli fára, sőt még egy természetes odú is van itt 2 méterrel magasabban, szép kerek bejárattal. A búbosbankák mégis ezt a lenti, kevésbé biztonságos helyet választották, bár az is igaz, hogy annyira nem válogatósak, hiszen szinte bármilyen üreggel megelégszenek, legyen az egy fészer, ól vagy istálló kis ürege, egy elhagyott harkályodú, kidőlt, korhadt fa ürege, vagy akár egy kőrakás is, ahol szintén találtak már búbosbankafészkeket.

Az is fura, hogy vajon miért ijed meg többször a videó elején a finom eleséggel érkező példány, erre pedig csak az lehet a magyarázat, hogy valószínűleg nem az odúban rejtőző fiókák apja érkezett meg etetni.

Előfordul ugyanis, hogy idegen hímek próbálják etetni a tojót, mert szeretnék maguknak megszerezni. Génállományuk továbbadása érdekében pedig még az odúban lévő másik hím tojásait is képesek kidobálni, hogy aztán a tojó velük pározzon újra.

Nos, hogy ebben az esetben a betolakodónak volt-e bármi esélye, azt nem tudjuk, viszont az is különleges ezen a felvételen, hogy a végén két egyedet is látunk. A viselkedésükből arra lehet következtetni, hogy ez nem két hím, hanem a fészekalj hivatalos búbosbankapárja. Tehát a tojót is láthatjuk, ami pedig azért érdekes, mert általában az egyik egyed bent szokott ülni, hogy őrizze a fészket, és a másik hozza neki addig a szükséges táplálékot.

Ha szeretnél még többet megtudni a különleges kinézetű, búbosbankákról, akkor nézd meg a róluk szóló korábbi cikkünket is ide kattintva amelyből azt is megtudhatjátok, mivel érdemelte ki, hogy a nem túl kedves fostos bugybóka nevet aggatták rá.


Cikkajánló