Hírek

Gyülekeznek a vonuló madarak a pusztán

Már gyülekeznek a kiskunsági pusztán a bíbicek, a lilék és az ugartyúkok, hamarosan pedig a vonuló ludak is megérkeznek.

Szerző:
knp.nemzetipark.gov.hu
Fotó:
dr. Alex Sansom / MME
Alison Philipp / MME
Szilágyi Attila / MME
Mészáros József / MME
facebook.com / Kiskunsagi Nemzeti Park
2018. október 1.

Már gyülekeznek a kiskunsági pusztán a bíbicek, a lilék és az ugartyúkok, hamarosan pedig a vonuló ludak is megérkeznek.

Fotó: facebook.com / Kiskunsagi Nemzeti Park
Fotó: facebook.com / Kiskunsagi Nemzeti Park

 

A bíbicet könnyű felismerni jellegzetes bóbitájáról, fehér hasáról, kerekded szárnyáról és csapongó röptéről. Gyakori fészkelő nedves rétjeinken és szikes területeinken - írja a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság a honlapján.

 

Fotó:Motkó Béla / MME
Fotó:Motkó Béla / MME

Bíbic


Ezzel szemben az ugartyúkkal már nincs olyan egyszerű dolga az embernek, a jó megfigyelőképesség mellett egy kis helyismeretre is szükség van. A hatalmas szeméről felismerhető madár kedveli a rövid füvű, szinte kopár területeket, így a Felső-Kiskunságban kedvező élőhelyeket talál. Emellett viszont kevés van belőle (becslések szerint Magyarországon nagyjából 50-100 pár), és még kiváló szürkés-barnás rejtőszínnel is rendelkezik, így nem könnyű észrevenni. Ha veszélyt észlel, mozdulatlanná dermed, és szinte láthatatlanná válik. Az ugartyúk egyébként nem tyúkféle, a lilealkatúak rendjéhez tartozik. Szeme, hosszú lába és csőre sárga színű.

 

Fotó: Mészáros József / MME
Fotó: Mészáros József / MME

Ugartyúk


Egyszerre 5-10 példányt lehet megfigyelni a gyülekezőhelyeken, de ennél akár jóval többen is lehetnek a nemzetipark-igazgatóság szerint. Inkább éjszaka aktív, nappal behúzódik kisebb mélyedésekbe vagy földrögök árnyékába. Szürkületkor könnyebb felfedezni, ilyenkor hallatja jellegzetes, rikoltó hangját. A szántóföldeken is megfigyelhető, mivel eredeti élőhelyéből, az alacsony füvű szikes legelőkből egyre kevesebb van.

 

Fotó: Szilágyi Attila / MME
Fotó: Szilágyi Attila / MME


Emellett mostanában megfigyelhetjük az aranylile csapatait is az alföldi pusztákon. Alapvetően Eurázsia északi részén, tundrákon, lápokon fészkel, nálunk csak ősszel, az átvonulás során jelenik meg, a havasi liléhez hasonlóan. Utóbbi fajnak jellemzően ugyan a Hortobágyon pihennek meg a csapatai, de a Felső-Kiskunságban is rendszeresen előfordulnak, az elmúlt napokban is sikerült megfigyelni.

 

Fotó: Alison Philipp / MME
Fotó: Alison Philipp / MME

Aranylile


A földön fészkelő madárfajok megmentésének kulcsa a legeltetéses állattartás visszahozása lenne, enélkül ugyanis az élőhelyek elszegényednek, bemocsarasodnak, megszűnnek a szikpadkák, szikfokok, a hátak és mélyedések változatossága.

 

Fotó: dr. Alex Sansom / MME
Fotó: dr. Alex Sansom / MME

Egy kupac aranylile


Az idei aszályos nyár vége, az ősz eleje nem kedvez a pusztai vízimadaraknak, szikes tavaink nagy része kiszáradt. Ugyanakkor hamarosan megérkeznek a vonuló ludak tömegei is, bízunk benne, hogy addigra megérkezik a csapadék is és megtelnek vízzel a tavak - írja a nemzetipark-igazgatóság.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Már a Kiskunságban jár a kalandvágyó medve

Káprázatos a Tejút a Böddi-székről

Most a legkáprázatosabb a túzokok násztánca - videóval

350 ezer facsemetét ültetnek el a Kiskunságban

 

Cikkajánló
Miben segíthetünk?