Ha baglyokat látsz a fákon, ne tartsd magadban

Január 24. és 27. között te is részt vehetsz a telelő erdei fülesbaglyok számlálásában.

Szerző:
TM
Fotó:
Kerry Hargrove/Adobe Stock
2020. január 17.

Január 24. és 27. között te is részt vehetsz a telelő erdei fülesbaglyok számlálásában.

Ehhez nem kell mást tenned, mint nyitott szemmel járni a lakóhelyeden, és ha kiszúrsz egy (vagy több) baglyot, kitölteni a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) bejelentőlapját. Ha nem látsz egyet sem, azt is közölheted az egyesülettel, mert ez szintén értékes információ lehet számukra. Az országos számlálás hivatalosan január 24-től 27-ig tart, de az MME egész télen várja az adatokat a Madáratlasz Program keretein belül. A lakossági felmérés azért jó, mert közelebb hozza az emberekhez a természetet, de gyakorlati haszna is van, mivel az adatközlők szélesebb köre pontosabb országos információkat szolgáltat.

Azt, hogy az erdei fülesbaglyok miért húzódnak be telente csapatosan a településekre, igazából a szakemberek sem tudják pontosan megmagyarázni. A feltételezések szerint, mivel különösen az agrárterületek településeit keresik fel, a környékbeli gyepek és szántók rágcsálóállománya vonzhatja őket. Valószínűleg azért nem közvetlenül az agrárvidék fáin, facsoportjaiban, erdősávjaiban töltik a nappalokat, mert a csupasz ágakon a ragadozó madarak ott hamar kiszúrnák őket. Ha belterületen pihennek, nem fenyegeti őket ez a veszély. A településeken általában néhány tucat bagoly bukkan fel, Túrkevén és Kisújszálláson viszont akár ezren is lehetnek.

A baglyok jelenléte nagyon hasznos: egy-egy példány körülbelül napi két-három kisrágcsálót elfogyaszt, ha keményen fagy, akkor pedig négyet-hatot is. Ha száz madárral és három hónapnyi teleléssel számolunk, akkor alsóhangon is 18-27 ezer kártevő egeret, pockot esznek meg. Ha a baglyok és más ragadozó madarak ezt nem tennék, akkor csak súlyos környezet- és természetvédelmi, humán egészségügyi kockázatot jelentő mérgekkel, részben lehetne megoldani a problémát.

Forrás: MME

Cikkajánló