Hallottál már a visegrádi Mátyás-forrásról?

És bejártad már a hozzá vezető, „titkos” útvonalat, a Mócsai-tanya kört?

Szerző:
Szigeti Ferenc Albert
2023. április 23.

És bejártad már a hozzá vezető, „titkos” útvonalat, a Mócsai-tanya kört?

Visegrád rengeteg látnivalója rengeteg látogatót is vonz. A közismert helyszínek mellett azonban bőven akad itt számos, rejtett kincs is. Jellegzetes példája ennek a vízhozam tekintetében a környéken másodiknak számító, a ranglistát vezető Kaán-forráshoz hasonlóan nagyon szép környezetben fekvő Mátyás-forrás.

A Visegrádi-hegység geológiai felépítésének is köszönhetően számos forrásnak ad otthont. Ezek közül a leghíresebb minden bizonnyal az Apát-kúti-völgyben elhelyezkedő, Kaán Károly erdőmérnökről elnevezett Kaán-forrás, amelyet évente tízezrek látogatnak meg és ahonnan sokan a vizet is hordják.

A Nagy-Villám oldalában, az általunk is bemutatott Sibrik-domb mellett fakadó Mátyás-forrás kevésbé híres, pedig környezete már egy évszázada vonzza a turistákat. Na jó, régebben talán jobban, mint ma, hiszen az 1873-ban foglalt, nemrég teljesen megújult forrás mellett népszerű kerthelyiség működött egykoron.

Hangulatos úton a Mogyoró-hegy oldalában

A látványos forrás a Visegrád első várának helyt adó Sibrik-dombtól induló, egy ideig a Panoráma úttal párhuzamosan haladó, keskeny erdei „sztrádán” közelíthető meg legegyszerűbben. S ha már itt járunk, akár gyalogosan, akár kerékpárral, érdemes tovább is menni ezen a szintén kevésbé ismert, roppant hangulatos „betonösvényen”. Az ugyanis a sípálya parkolója mellett elhaladva, közben fantasztikus panorámát kínálva, egészen a Makovecz Imre által tervezett Mócsai tanyáig halad, végig pazar erdőkben.

A ma erdészházként üzemelő épülettől pedig bámulatos kilátást kapunk a Naszály felé. Immáron jól kitaposott földúton továbbhaladva megtekinthetjük még a Mogyoró-hegyi Vadasparkot is. A Mogyoró-hegy, illetve a Nagy-Villám oldalában tett sétánk a Mogyoróhegy Étteremnél ér vissza a Panoráma útra, ahonnan tovább folytathatjuk utunkat a vár, illetve a Nagy-Villám további látnivalói felé.

A cikk 2022 májusában jelent meg először.

Cikkajánló