Hamarosan kisül, mi lesz a kis sül

Az áprilisban született kúszósül kölyök már látogatható a Miskolci Állatkertben, a nevéről pedig te is szavazhatsz a neten vagy a gyereknapi programon.

Szerző:
Miskolci Állatkert és Kultúrpark
Fotó:
Veress Tamás
2015. május 28.

Az áprilisban született kúszósül kölyök már látogatható a Miskolci Állatkertben, a nevéről pedig te is szavazhatsz a neten vagy a gyereknapi programon.

A ritkaságnak számító kúszósül két évvel ezelőtt mutatkozott be a Miskolci Állatkert és Kultúrparkban, s azóta minden tavasszal világra jön egy-egy kölyök. A most áprilisban született kölyök neve gyereknapon fog eldőlni a látogatók és az interneten szavazók jóvoltából: az Ocala, a Penny, a Ragnar, a Rigó és a Rollo nevek közül lehet választani.


Az észak-amerikai kúszósül (Erethizon dorsatum) - más néven észak-amerikai urzon - utódai nagyon fejletten jönnek a világra: már születésükkor a szülők kicsinyített másai. Tüskéik már pár nap után megkeményednek annyira, hogy hatékony védelmet jelentsenek a ragadozókkal szemben, néhány napos korukban pedig már képesek erős karmaikkal önállóan közlekedni a fákon is.


A rágcsálók általában rendkívül szapora állatok, ám a kúszósülök ezen a téren is különlegesek: évente csak egyszer szaporodnak, héthónapos vemhességi idejük is hosszúnak tekinthető, és egy alkalommal többnyire csak egyetlen utódot hoznak a világra. A kölyök négy-öt hónapos koráig anyatejet fogyaszt, és már egy hónapos korában elkezdi kóstolgatni a felnőttek táplálékát.


A kúszósülök nem csak Magyarországon, de Európa más állatkertjeiben is ritkaságszámba mennek. Európában jelenleg 60 egyed van jelen, közülük néggyel lehet a Miskolci Állatkertben találkozni. A kölykök pedig még ennél is ritkábbak: a miskolcival együtt egész Európában mindössze öt kúszósül született eddig az idei évben.

 

 

Gyereknap a Miskolci Állatkertben

2015. május 31-én egész nap gyermekprogramokkal várják a Miskolci Állatkert látogatóit. A megszokott óránkénti látványetetés és állatbemutató mellett arcfestő is várja a gyerekeket, akik délután kézműves foglalkozáson vehetnek részt. Családi totó kitöltésére is buzdítják a látogatókat, amelyben az állatkert újszülött lakóiról kérdeznek. A játék megfejtői garantáltan állatkerti ajándékkal gazdagodhatnak.


Gyermeknapon nem feledkezik meg az Állatkert az állatgyerekekről sem, hiszen az idei tavaszon ismét több állatfaj is utódokkal örvendeztette meg a látogatókat. Szépen gyarapodnak a két hónappal ezelőtt született gyűrűsfarkú maki ikrek, gyorsan nőnek, de még nem vetették le csíkos kölyökkori ruházatukat a vadmalacok, a David-szarvas testvérek pedig már az anyatej fogyasztása mellett a lombot is legelészik. Az észak-amerikai kúszósül család legifjabb tagja április elején jött világra, az elmúlt hetekben már rendszeresen megmutatta magát az érdeklődőknek, gyermeknapon pedig nevet is kap majd az interneten szavazóktól és az állatkert látogatóitól.

 
 

Még több info az Állatkert honlapján és Facebook oldalán.
 

Itt szavazhatsz!

 

 

Cikkajánló