Hamarosan sasolhatsz és vidrázhatsz is a Hortobágyon

A Hortobágy környékén jövőre sem fognak unatkozni a természetkedvelők. A vidra- és a sasnapot első alkalommal rendezi meg az év elején a nemzeti park; több helyszínen változatos programokon ismerheted meg a két különleges állatot.

Szerző:
hnp.hu
Fotó:
HNPI - Dr. Kovács Gábor
Szilágyi Attila
2015. december 17.

A Hortobágy környékén jövőre sem fognak unatkozni a természetkedvelők. A vidra- és a sasnapot első alkalommal rendezi meg az év elején a nemzeti park; több helyszínen változatos programokon ismerheted meg a két különleges állatot.

Január 16-án jön az I. Hortobágyi Vidranap, amely a fokozottan védett emlős rejtett életmódjának megismertetését állítja a középpontba.

 

 

Programok a vidranapon: 

 

A vidra
A téli hónapokban a halastavak környéke nem bővelkedik látnivalókban, a vízi madarak jó része elvonult. Jó eséllyel lehet azonban ilyenkor megpillantani a vidrát (Lutra lutra). A menyétféle ragadozó számos vizes élőhelyen megtalálható, de legnagyobb egyedszámmal halastavainkon képviselteti magát. Élőhelyválasztásának legfőbb oka a táplálkozásában keresendő, mivel legszívesebben halakat zsákmányol. Jellegzetes nyomait, csapásait és az általa gyúrt fű-sár gombócokat bármikor észrevehetjük a gátakon - utóbbiakkal jelölik territóriumuk határait. Gyakran hallhatók nászra hívó, erőteljes füttyeik is.

9.30 - 12.30 Vidrás programok a Hortobágyi Vadasparkban
A látogatók megismerkedhetnek Lutrával, a Hortobágyi Vadaspark lakójával. Lutra megfigyelhető játék közben, hallhatjátok a jellegzetes „vidrafüttyöt”, és meg is lehet őt simogatni. A gyerekeknek vidrajátszóházat alakítanak ki.
13.00 - 15.00 Gyalogtúra Hortobágyi-halastón a vidra nyomában
A vidra legtipikusabb élőhelyeit, a halastavi környezetet lehet megismerni, de a nálunk telelő vízimadarak megfigyelése is a program része. A látogatók megtudhatják, milyen nyomokat hagy hátra a vidra, és szerencsés esetben még nappal aktív egyeddel is lehet találkozni.
15.00 - 15.30 Melegedő
Pihenő a Hortobágy-halastavi kisvasút indítóállomásának épületében étkezéssel.
15.30 Alkonyati vidrales
Téli időszakban a halastórendszer teleltetőtavainál előszeretettel vadásznak a vidrák. Alkonyat táján indulnak zsákmányszerző útjukra, ekkor kínálkozik a legjobb lehetőség megfigyelésükre, amint vadásznak, esznek, játszanak.

 

Ha kedvet kaptál, itt találod a részleteket. 

 

A nemzeti park szintén egész napos programot szervez a sasokkal és egyéb értékes ragadozó madarainkkal a főszerepben február 13-án.

 

 

Programok a sasnapon:

 

A rétisas
Latin nevén Haliaeetus albicilla, a legnagyobb nálunk fészkelő ragadozó madár. Szárnyainak fesztávolsága meghaladhatja a 2 métert, és a tojó súlya elérheti a 4-5 kg-ot. A Hortobágy jelentős a Kárpát-medencében telelő rétisasok számára is, így télen a hazai fészkelő állomány feldúsul északról, északkeletről érkező példányokkal. Jellemzően vizes élőhelyek közelében tartózkodnak legszívesebben, tehát itt van a legnagyobb esély a megfigyelésükre, de gyakran láthatók a rövidfüvű szikes pusztán is.

9.00 - 12.00 Kecskés-puszta, sasles
A terepi túra a nemzeti park különleges védettségű területén vezet, ahol a résztvevők állványos távcsöveken keresztül figyelhetik meg a rétisasok viselkedését, mozgását. Már csak azért sem érdemes kihagyni ezt a különleges alkalmat, mert egyébként csak természetvédelmi őr kíséretében lehet bejutni a területre. A közelben egy sasetető hely működik, így akár több tíz sas megfigyelésére is lehetőség nyílhat.
10.00 - 15.00 Górés-tanya
Az itt található repatriáló állomásra rendszeresen kerülnek be sérült ragadozó madarak. A látogatókat szakvezető avatja be a madármentés titkaiba, és sok védett ragadozómadár-fajjal testközelből is meg lehet ismerkedni. Lakik itt rétisas, parlagi sas, békászó sas, illetve egerészölyv, vándorsólyom, kerecsensólyom, héja és karvaly is. A program keretében lehetőség nyílik a Fekete-rét tanösvény bejárására is, amely a vizes élőhelyek rejtelmeibe enged betekintést. A kisebbek részt vehetnek a sasjátszóház foglalkozásán.
10.00 - 17.00 Hortobágyi Vadaspark
Lakói között akadnak rétisasok és pusztai sas is, de kabasólyommal, fakó keselyűkkel, vörös vércsékkel és kuvikokkal is megismerkedhetnek a látogatók. A játszóház és a szakvezetés sem maradhat el.

 

Ne felejtsd el felkeresni a HNPI oldalát a tudnivalókért! 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Sasmenedék a Kárpát-medencében

Így karácsonyoznak idén az állatok

Ahol a spanyol és a magyar szalakóták találkoznak

Év végéig még szavazhatsz 2016 halára

Cikkajánló