„Hangidőkapszulában” a magyar természet

Legyen szó folyóink csobogásáról vagy akár szarvasaink bőgéséről, mostantól csak egy gombnyomásodba kerül, hogy felcsendüljenek. A WWF Magyarország és az Első Pesti Egyetemi Rádió albumot adott ki a természet hangjaival.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (kiemelt kép)
Forrás:
WWF Sajtóközlemény
2021. december 2.

Legyen szó folyóink csobogásáról vagy akár szarvasaink bőgéséről, mostantól csak egy gombnyomásodba kerül, hogy felcsendüljenek. A WWF Magyarország és az Első Pesti Egyetemi Rádió albumot adott ki a természet hangjaival.

Az albumon megismerhetjük azokat a területeket hazánkban, ahol a WWF Magyarország fennállásának 30 éve alatt tevékenykedett. „Hallgathatjuk a püspökszilágyi patak csobogását, miközben a tavaszi vihar során a klímaalkalmazkodást segítő telepített rönkgát felfogja a villámárvizet, részesei lehetünk az UNESCO által a közelmúltban elismert Mura–Dráva–Duna Bioszféra-rezervátum területén, a Lankóci-erdőben élő szarvasok bőgésének, és hallhatjuk a két alkalommal is sikeresen megóvott, háborítatlan Csarna-völgy erdejének élővilágát is” – írja a közleményében a WWF.

Emellett a Normafán, Nagykőrösön, a Hajógyári-szigeten, a Bükk-fennsíkon és a Naplás-tónál felcsendülő természeti hangokat is meghallgathatjuk, csakúgy, mint a tiszatarjáni alföldi nyarat vagy a Szabadság-sziget neszeit. Az album a Csendülő – Hallható természetvédelem nevet kapta, és a célja az volt, hogy segítségével minél több érzékszervet be lehessen vonni a tanulási folyamatba a környezeti nevelés során. A felvételeket készítő csapat közelről hallgatta a szarvasbőgést, hajnalban indult madáréneket felvenni és dermesztő hidegben vadkempingezett a Bükkben.

„Az együttműködésünkben és ebben a projektben az volt az egyik legjobb érzés, hogy egyfajta hangidőkapszulában örökíthettük meg a természetet, annak őszinte valóságában, amely eljuthat bárki otthonába és megőrződik a jövő generációinak is” – mondta Jamriskó Tamás, az az Első Pesti Egyetemi Rádió főszerkesztője.

Az album elérhető a Spotify-on, az Amazon Music-on, a Deezeren és további számos zenei streaming szolgáltatón is, a WWF Magyarország weboldalán pedig a hangok mellett térkép is segít az eligazodásban.

Cikkajánló