Harc a homoktövis élőhelyének megmentéséért

Fontos számodra a hely, ahol élsz, és a szíveden viseled a környezted sorsát? Akkor november 7-én neked is ott a helyed a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Budapesti Helyi Csoportja által rendezett 16. „Homoktövisélőhely-kezelés” elnevezésű akción, amelyet a Megyeri híd pesti hídfőjének közelében szerveznek meg.

Szerző:
TM
MME
Fotó:
Shutterstock
2015. november 5.

Fontos számodra a hely, ahol élsz, és a szíveden viseled a környezted sorsát? Akkor november 7-én neked is ott a helyed a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Budapesti Helyi Csoportja által rendezett 16. „Homoktövisélőhely-kezelés” elnevezésű akción, amelyet a Megyeri híd pesti hídfőjének közelében szerveznek meg.

A területen található értékes homokgyepek összesen 22 védett növényfajnak adnak otthont, amelyből a homoktövis csak ezen az egy helyen él vadon Magyarországon. A pompás cserje mellett számtalan védett gerinctelen és gerinces állatfajnak is élőhelye a Megyeri híd pesti hídfőjének környéke.


 

A Magyarországon egyedülálló természetes életközösség megóvása fontos feladat, mert a homoktövist veszélyezteti az erőteljesen terjeszkedő idegenhonos fásszárúak térhódítása.

 

 

Amit a homoktövisről tudni kell
Kép

A homoktövis (Hippophae rhamnoides) az ezüstfafélék (Elaeagnaceae) családjába tartozik, kétlaki növény. Népies elnevezése: homokfa, ezüsttövis, fűztövis. Korunk egyik legértékesebb, C-vitaminban leggazdagabb gyógynövénye. Homokos talajon, a tengerpartok homokdűnéin, folyó- és patakhordalékon található meg nagyobb mennyiségben. Virágai március-áprilisban nyílnak. Termése narancssárga bogyó, amely augusztus elejétől szeptember végéig érik be. Védett növény, természetvédelmi (eszmei) értéke 10 000 Ft.

 

 

 

Még mielőtt belevágnál a munkába, az élőhelykezelést megelőzően a szakemberek részletesen bemutatják a területet. Idén továbbra is elsősorban a lehullott gallyak kihordása lesz a fő feladat, ezért az ágak mozgatásához szükség lesz ponyvákra és hevederekre, hogy kötegelve lehessen szállítmányozni a faanyagot.

 

 

Hasznos információk

- Időpont: 2015. november 07. (szombat)
- A szervezők reggel 8 óra körül érkeznek a területre, de a résztvevőknek elég 9 órakor megjelenni a helyszínen.
- A helyi védettségű élőhelyet tömegközlekedéssel a legkönnyebben a 104-es busszal érheted el. Érdemes Újpest-központnál, az Újpesti Áruház oldalában lévő buszmegállónál felszállni a járatra, amely kb. 15 perc alatt éri el a területet. Hétvégén a 104-es busz csak félóránként közlekedik, ezért érdemes Újpest-központhoz kb. 8.30-kor megérkezni, ugyanis a busz kb. 8.40-kor érinti a fentebb említett megállót. A busszal a Vízművek megállóig kell utaznod, amely a régi és az új 2-es út elágazása utáni második megálló. A következő (Ezred utcai) állomás már a Megyeri híd után van, ezért ha valaki esetleg áthalad a híd alatt, akkor vissza kell sétálnia néhány száz métert. A Vízművek megállótól a szervezők kitáblázzák az érintett helyszínt. Részletes menetrendet itt találsz!
- Ha autóval közlekedsz, akkor a Váci út végénél, a régi és az új 2-es út elágazásától, a régi 2-esen Dunakeszi felé kell jönni kb. 500 métert. Itt az út jobb oldalán található két óriásplakát és egy fémsorompó, amely a terület bejáratát zárja le. A sorompó a kezelés idején nyitva lesz, ezért mindenki biztonsággal beparkolhat a földút lezárt szakaszára.
- A munkához szükséges eszközöket (kesztyű, kéziszerszámok stb.) a helyi csoport fogja biztosítani, de a szervezők arra kérik a résztvevőket, hogy amennyiben lehetőséged van rá, vigyél magaddal munkáskesztyűt, illetve kézifűrészt vagy ágvágó ollót, mert ezekből minden darabra nagy szükség lesz.
- Az eseményre madárgyűrűzési bemutatóval és étellel, valamint itallal is készülni fognak a szervezők, de a megjelenők létszámát lehetetlen előre megbecsülni, így a biztonság kedvéért pakolj be saját élelmet is.

 

 
Kapcsolódó cikkek:

Korábbi cikkeink homoktövis élőhelykezelés témában

Cikkajánló