Három kert, ahol különösen szép az ősz

A botanikus kertek, arborétumok és füvészkertek minden évben kínálnak szépségeket és érdekességeket, de a tavaszi virágözön mellett talán az őszi lombszíneződés jelenti az egyik leggyönyörűbb időszakot ezeknek a helyeknek az életében. Három helyszín, az ország három különböző pontjáról. Főszerepben a növények, a gombák és persze az ősz

Szerző:
Turista Magazin
2020. október 16.

A botanikus kertek, arborétumok és füvészkertek minden évben kínálnak szépségeket és érdekességeket, de a tavaszi virágözön mellett talán az őszi lombszíneződés jelenti az egyik leggyönyörűbb időszakot ezeknek a helyeknek az életében. Három helyszín, az ország három különböző pontjáról. Főszerepben a növények, a gombák és persze az ősz

Jubileum Pécsen

40 évvel ezelőtt épp ezen a napon adták át a pécsi Pintért-kert Arborétumot. A Dunántúl Napló 1980. október 17-i számában beszámolt a nagy eseményről, és a tudósításból többek között az is kiderül, hogy akkoriban egy felnőtt belépőjegy még 3 forintba került.

A Mecsek-oldalra felkúszó Tettye városrészben található arborétumban mi is többször jártunk, és minden alkalommal rácsodálkoztunk, mennyire szép, ráadásul a kert felső részéből a kilátás is gyönyörű.

Az arborétum alsó rész a gyűjteményes kert, ahol kanyargós utakon, lépcsőkön haladva lehet bebarangolni a kertet. A 2013 őszétől látogatható felső kert a jellegzetes mecseki karsztbokorerdő látványát kínálja, így október közepén gyönyörű színekbe öltözve.

A Pintér-kertben tett látogatás után érdemes kisétálni a közeli Havi-hegyi kápolnához, ahonnan szintén nagyon szép a kilátás, és itt áll a híres, az Európai Év fája versenyt is megnyerő, idős mandulafa is.

További információk a Pintér-kert Arborétumról itt és itt.

Gombakiállítás a Soroksári Arborétumban

A főváros szélén, Dél-Pesten van egy gyönyörű kis botanikus kert, ami önmagában is megér egy kirándulást, de ezen a hétvégén ráadásul itt rendezik meg az Országos Gombakiállítást. A járványhelyzetre való tekintettel, természetesen szabadtéren lehet majd megnézni a kiállított több száz gombát. A szervezők azt is kérik, hogy a kiállítás területén mindenki viseljen maszkot és figyeljen oda a távolságtartásra.

A rendezvényen hirdetik ki a 2021-es Év Gombája verseny nyertes gombafaját is. A három jelöltre, a kései laskagombára, a kocsonyás álgerebenre és az óriás bocskorosgombára október 14-ig lehetett szavazni.

Hogy a gombákat bemutató asztaloknál elkerüljék a nagy tumultust, a rendezvényen való részvételt regisztrációhoz kötik. Ennek részleteit itt lehet megtalálni.

A kiállítás megtekintése után érdemes egy sétát tenni a botanikus kertben, ahol nemcsak távoli tájak fajait láthatjuk, de Magyarország jelentősebb növénytársulásaival is megismerkedhetünk.

További információk a Soroksári Botanikus Kertről itt.

Őszi színek a vácrátóti botanikus kertben

A Nemzeti Botanikus Gyűjtemény hatalmas gyűjteménye is sok szépségeket kínál ebben az időszakban. Színesednek már a cserjék, például a somok, a borbolyák, a kecskerágók és persze a cserszömörcék, és hamarosan pazar színeket öltenek a távol-keleti juharok is.

A kertben egy dália fajtagyűjtemény és egy 80 fajtából álló kopasz őszirózsa-gyűjtemény is látható. A kopasz őszirózsa vad faja egyébként Észak-Amerika atlanti partvidékén honos, és latin elnevezését, az Aster novi-belgii-t New York régebbi New Belgium nevéről kapta.

Séta előtt érdemes a botanikus kert honlapját meglátogatni, ahol megtalálhatjuk az adott hónap érdekességeit bemutató tájékoztatót. Októberben az előbb említett növények mellett érdemes a különleges dióféléket és a kastély épülete mellett álló cukorjuhart is felkeresni. Ez utóbbi faj szerepel Kanada zászlajában, és ősszel gyönyörű sárga és vörös színekben pompázik. Egy kis jubileum egyébként Vácrátóton is van, ugyanis idén 130 éves a műemlékvédelem alatt álló vízimalom.

További információk a Nemzeti Botanikus Kertről itt és itt.

Cikkajánló