Melyik legyen az Év Gombája 2021-ben?

A kései laskagomba, a kocsonyás álgereben és az óriás bocskorosgomba várja a szavazatokat október 14-ig.

Szerző:
TM
2020. október 7.

A kései laskagomba, a kocsonyás álgereben és az óriás bocskorosgomba várja a szavazatokat október 14-ig.

A három jelölt egy többkörös kiválasztási folyamat eredménye: először a Magyar Mikológiai Társaság Év Gombája Bizottsága választott 12 fán élő fajt, majd a Zempléni Gombafesztivál résztvevői szavaztak meg ebből 6-ot, végül az Országos Gombász Találkozón került sor az utolsó 3 versenyző kiválasztására, amelyek közül most a nagyközönség választhatja ki a kedvencét.

A kései laskagomba, ahogy a neve is mutatja, ősszel, az első komolyabb lehűlések után terem, termőtestei nagy csokorban jelennek meg. Több lombos fán is megél, jóízű és könnyen termeszthető, így akár áruházakban is találkozhatunk vele.

A kocsonyás álgereben már egy elegánsabb, fehér színű, ehető, viszont nem túl finom gomba. A lebenyes, kocsonyás állagú termőtesteket fenyőfák tuskóin fedezhetjük fel.

Az óriás bocskorosgomba nem csak látványos, de védett is, azok közül pedig az egyik leggyakrabban előforduló gombafajunk. Nyáron fedezhetjük fel élő és holt lombos fákon.

Szavazni ezen az oldalon tudsz október 14. éjfélig.

Idén a feltűnő, narancssárgás-pirosas színű csoportos csészegomba az Év Gombája, 2019-ben a bronzos vargánya volt, 2018-ban pedig a Pom Pom kinézetű süngomba vitte a prímet.

Forrás: gombanet.hu

Cikkajánló