Három nyelven beszél a varázslatos szurdok

A Nógrádszakál melletti Páris-patak völgyében létesített tanösvény egy eddig kevésbé ismert, de igen értékes és látványos szurdokra hívja fel a turisták figyelmét.

Szerző:
www.nogradgeopark.eu
Fotó:
nyugattolkeletig.ipolyerdo.hu
2015. május 26.

A Nógrádszakál melletti Páris-patak völgyében létesített tanösvény egy eddig kevésbé ismert, de igen értékes és látványos szurdokra hívja fel a turisták figyelmét.

Magyar, szlovák és angol nyelvű - információs táblák segítségével ismerhetik meg a látogatók a területet kialakító földtörténeti folyamatokat. A bejáratnál található pihenő kialakításában és a tanösvény létrehozásában az Ipoly Erdő Zrt. és a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Nógrádi Tájegysége vett részt. A terület helyi védelem alatt áll és egyik kiemelt helyszíne a Novohrad-Nógrád Geoparknak is.

 

A Páris-patak völgyében kialakított bemutatóhely jó példája a természetvédelem földtani alapszelvények értékmentésére irányuló törekvéseinek. Nógrádban szerencsére sok ilyen “jó példát” találunk földtani-geológiai értékek mentén, hiszen a Novohrad - Nógrád Geopark, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság, illetve az Ipoly Erdő Zrt. általában közös célként tekint az ilyen irányú feljlesztésekre. Gondoljunk csak az eresztvényi bányákra, Szilvás-kőre, a béri andezitoszlopokra, Baglyas-kőre és a sort még lehetne folytatni.


Hamarosan ezen helyszínekhez újabbak is csatlakoznak. Ilyen tanösvényt alakítanak ki Salgótarjánban a Pécs-kőre és a Karancsra, de táblákat helyeznek el az eresztvényi bányák területén, Salgó várának környékén, illetve a Somoskő melletti Magyar-bánya kőparkjának tanösvényét is felújítják. Tanösvény létesül a kishartyáni Kőlyukoldalhoz, a kazári Riolittufához, a bárnai Szér-kőhöz, illetve Bárna felől a Nagy-kő és a Kis-kő érintésével Szilaspogony felé is.

 

Olvastad már?

Vulkánkitörés a Kárpát-medencében?
Interaktív tanösvény a Tisza-tónál
Természetélmény a köbön - Lóczy Lajos gejzírösvénye
 

 

Cikkajánló