Havasi cincérre bukkantak a székesfehérvári Sóstónál

A Sóstó-Homokbánya Természetvédelmi Területen ez a rovar első bizonyított előfordulási adata.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép - Illusztráció)
Forrás:
Sóstó Székesfehérvár Duna-Ipoly Nemzeti Park (DINPI)
2023. július 10.

A Sóstó-Homokbánya Természetvédelmi Területen ez a rovar első bizonyított előfordulási adata.

A havasi cincér (Rosalia alpina) főleg holtfákkal teli bükkösökben fordul elő, ezért is számít különlegesnek a sóstói detektálása. Bár ez a rovarfaj vándorlása során más erdőtársulásokba is elvetődik, és kisebb populációkat is alkothat, ehhez azonban meg kell találnia az életfeltételeit. Számára ugyanis elengedhetetlen az egészséges erdei ökoszisztéma.

Mi az egészséges erdeinkben nem végzünk intenzív erdőgazdálkodást, a természet alakítja ezeket, ennek köszönhető a magas biodiverzitás egy nagyváros szívében is

– olvasható a székesfehérvári Sóstó közösségi oldalán. A rendkívüli észlelést Nicole Schürmann fotós jelentette, aki a Gáspár Attila-rét melletti erdőfoltban talált rá a kifejezetten sérülékeny faj egy példányára.

A havasi cincér Európa déli részén (a Kantábriai-hegységtől a Kaukázusig és az Urál déli részéig), illetve Törökországban él. Magyarországon a Dunántúli- és az Északi-középhegységben, valamint a Mecsekben honos, és sok helyen gyakori. Megtalálható a Dunántúli-dombság egyes magasabb részein is. Hazánkban védett faj, természetvédelmi értéke 50 000 forint. Veszélyt jelentenek rá a nagyobb tarvágások, a kidőlt, sérült, beteg fák eltávolítása, és az, amikor a nyár elejéig letermelt faanyagot sokáig az erdőben, erdőszélen hagyják, hiszen ilyenkor a cincérek ide petéznek, a peték pedig az elszállítással elkerülnek az élőhelyről.

Cikkajánló