Hírek

Házi cicának hitték a vadmacskakölyköt

A kismacskát Barcs külterületén találták. Ideiglenes gazdájának hamar gyanús lett, hogy valami nem stimmel vele, ugyanis túl vad.

Szerző:
Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság-Facebook/Schulcz Andrea
Fotó:
Schulcz Andrea
2019. október 16.

A kismacskát Barcs külterületén találták. Ideiglenes gazdájának hamar gyanús lett, hogy valami nem stimmel vele, ugyanis túl vad.

A kölyköt a helyi állatmenhely vezetője találta, aki ideiglenes gazdihoz adta a macskát - adta hírül a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság a Facebook-oldalán. A befogadója már másnap szólt, hogy „gond” van a cicával, mert nagyon vad és sokat fújtat, nem házimacska módjára viselkedik. A nemzetipark-igazgatóság természetvédelmi őrei megvizsgálták az állatot, és kiderült, hogy valójában nem is házimacska, hanem vadmacska, legalábbis félig biztosan. Az is előfordulhat, hogy házi és vadmacska keveréke, főleg, mivel későn született - a vadmacskák párzási időszaka február-március, és körülbelül 60 napig vemhesek. Az állat a drávaszentesi madárrepatriálóba került.

 

Fotó: Schulcz Andrea
Fotó: Schulcz Andrea


A vadmacskák alapvetően kerülik az embert és a lakott területeket, a háborítatlan erdőket kedvelik. Cirmos a bundájuk, vastag, bozontos a farkuk, és a házimacskákkal ellentétben éjszaka és hajnalban aktívak, nappal pedig kotorékokban, fák odvaiban pihennek. Étlapjukon kisebb gerincesek, nagyobb rovarok, ritkán madarak, halak szerepelnek.

 

Fotó: Schulcz Andrea
Fotó: Schulcz Andrea


„A szakemberek szerint félő, hogy tiszta vérvonalú európai vadmacska nem is fordul elő a környéken, hiszen az épített környezet egyre kiterjedtebb, sok a házi macska, azok pedig párosodhatnak a vadmacskákkal” - írja a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság a posztjában. Állományát így nagyon nehéz megbecsülni, amiben rejtőzködő életmódja is közrejátszik. A most talált kölyköt genetikai vizsgálatnak vetik alá, hogy kiderüljön, tiszta vérű vadmacska vagy hibrid. A vadmacska Magyarországon fokozottan védett, természetvédelmi értéke 250 000 Ft.

 

Puha léptekkel a beolvadás útján
Magyarország emlősfaunájának egyik legritkábban lencsevégre kapható, megjelenése miatt házi kedvencként tartott rokonával nagyon könnyen összetéveszthető, rejtőzködő életmódú képviselője Európa-szerte előfordul, populációi azonban számos országban, így hazánkban is fogyatkoznak. A kiváló vadász hírében álló macskaféle jövője veszélyben forog, helyzete mégsem reménytelen. Cikkünket a vadmacskáról itt olvashatod.
 
 

Kapcsolódó cikkeink:

Nem egyszerű felmérni a vadmacska-populációt

Cukiság a vadonban

Vadmacskát fogtak az erdészek a Pilisben

Cikkajánló