Hírek

Házi cicának hitték a vadmacskakölyköt

A kismacskát Barcs külterületén találták. Ideiglenes gazdájának hamar gyanús lett, hogy valami nem stimmel vele, ugyanis túl vad.

Szerző:
Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság-Facebook/Schulcz Andrea
Fotó:
Schulcz Andrea
2019. október 16.

A kismacskát Barcs külterületén találták. Ideiglenes gazdájának hamar gyanús lett, hogy valami nem stimmel vele, ugyanis túl vad.

A kölyköt a helyi állatmenhely vezetője találta, aki ideiglenes gazdihoz adta a macskát - adta hírül a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság a Facebook-oldalán. A befogadója már másnap szólt, hogy „gond” van a cicával, mert nagyon vad és sokat fújtat, nem házimacska módjára viselkedik. A nemzetipark-igazgatóság természetvédelmi őrei megvizsgálták az állatot, és kiderült, hogy valójában nem is házimacska, hanem vadmacska, legalábbis félig biztosan. Az is előfordulhat, hogy házi és vadmacska keveréke, főleg, mivel későn született - a vadmacskák párzási időszaka február-március, és körülbelül 60 napig vemhesek. Az állat a drávaszentesi madárrepatriálóba került.

 


A vadmacskák alapvetően kerülik az embert és a lakott területeket, a háborítatlan erdőket kedvelik. Cirmos a bundájuk, vastag, bozontos a farkuk, és a házimacskákkal ellentétben éjszaka és hajnalban aktívak, nappal pedig kotorékokban, fák odvaiban pihennek. Étlapjukon kisebb gerincesek, nagyobb rovarok, ritkán madarak, halak szerepelnek.

 


„A szakemberek szerint félő, hogy tiszta vérvonalú európai vadmacska nem is fordul elő a környéken, hiszen az épített környezet egyre kiterjedtebb, sok a házi macska, azok pedig párosodhatnak a vadmacskákkal” - írja a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság a posztjában. Állományát így nagyon nehéz megbecsülni, amiben rejtőzködő életmódja is közrejátszik. A most talált kölyköt genetikai vizsgálatnak vetik alá, hogy kiderüljön, tiszta vérű vadmacska vagy hibrid. A vadmacska Magyarországon fokozottan védett, természetvédelmi értéke 250 000 Ft.

 

Puha léptekkel a beolvadás útján
Magyarország emlősfaunájának egyik legritkábban lencsevégre kapható, megjelenése miatt házi kedvencként tartott rokonával nagyon könnyen összetéveszthető, rejtőzködő életmódú képviselője Európa-szerte előfordul, populációi azonban számos országban, így hazánkban is fogyatkoznak. A kiváló vadász hírében álló macskaféle jövője veszélyben forog, helyzete mégsem reménytelen. Cikkünket a vadmacskáról itt olvashatod.
 
 

Kapcsolódó cikkeink:

Nem egyszerű felmérni a vadmacska-populációt

Cukiság a vadonban

Vadmacskát fogtak az erdészek a Pilisben

Cikkajánló