Hegyen-völgyön és KÉKvándor kiállítások Sátoraljaújhelyen

A sátoraljaújhelyi PIM - Kazinczy Ferenc Múzeumban két kiállítás nyílik június 12-én, mindkettő fókuszában a hazai természetjárás és a kéktúrázás népszerűsítse áll. A tárlatok 2019. január 18-ig tekinthetők meg. 

Szerző:
Kazinczy Ferenc Múzeum
Fotó:
Burger Barna
2018. június 11.

A sátoraljaújhelyi PIM - Kazinczy Ferenc Múzeumban két kiállítás nyílik június 12-én, mindkettő fókuszában a hazai természetjárás és a kéktúrázás népszerűsítse áll. A tárlatok 2019. január 18-ig tekinthetők meg. 

A „Hegyen-völgyön” című kiállításból megismerhetjük a szervezett turizmus működésének történetét. A tárlat fókuszál az 1938-ban megépült és azóta is bejárható Kéktúrára is, amelynek akkor egyik állomása volt Sátoraljaújhely, hiszen a Szent István Vándorlás kapcsán többféle megemlékezést és díszünnepséget is tartottak itt. A korabeli útvonal többször változott, a mozgalom mégis működött tovább. Egyik - szinte mindenki által ismert - televíziós filmsorozata, a „Másfélmillió lépés Magyarországon” című ismeretterjesztő műsorban egy ma már letűnt világot mutatott be Rockenbauer Pál és csapata.

 

 

Burger Barna lenyűgöző kéktúrás fotói révén mindazok, akik érdeklődnek a természetjárás iránt, a ráismerés szépségével láthatják Magyarország tájait. Akik pedig még nem próbálták, milyen változatos és szép helyeken vezet a legismertebb magyar turistaútvonal, most ennek a szubjektív naplónak a segédletével talán maguk is kedvet kapnak a túrázáshoz. S ha mást nem tesznek, mint elcsodálkoznak, hogy mennyi rejtett szépség lakik a magyar tájakon, Burger Barna már akkor is elérte az egyik célját: megmutatta mindenkinek, milyen sokféle és milyen lenyűgöző ez az ország, amit Magyarországnak hívunk. A KÉKvándor című kötetet a Magyar Természetjáró Szövetség jelentette meg, a szövegeket Kőrösi Zoltán író gondozta. Ahogy a fotóalbumban a képek mellett térképek segítik a tájékozódást, a kiállítás képein GPS-koordináták jelzik a felfedezhető tájakat.

 

 

A kiállítások megtekinthetőek 2018. június 13-tól 2019. január 18-ig a sátoraljaújhelyi Petőfi Irodalmi Múzeum - Kazinczy Ferenc Múzeumban.

 

Kapcsolódó cikkeink:

A kék vándora - interjú Burger Barnával

Elhunyt Burger Barna fotográfus

Égi vándor - Kőrösi Zoltán emlékére
 

Cikkajánló