Hétköznap is jár a Börzsöny ünnepi fénykisvasútja

Kismaros és Királyrét között az idei karácsonyi szenzonban is különlegesen feldíszített szerelvény várja a kirándulókat, a szokásos téli menetrendtől eltérően, a két ünnep közti munkanapokon is.

Szerző:
Gulyás Attila
Fotó:
Gulyás Attila
2017. december 22.

Kismaros és Királyrét között az idei karácsonyi szenzonban is különlegesen feldíszített szerelvény várja a kirándulókat, a szokásos téli menetrendtől eltérően, a két ünnep közti munkanapokon is.

Egy jól sikerült kirándulás végén, a korai sötétedésben, a kályhában ropogó tűz melegében zakatolni hazafelé akkor is meghatározó élmény lehet, ha „csak” a szokásos menetrend szerinti járatot választjuk. A Királyréti Erdei Vasúton viszont ezt az ünnepek alatt már évek óta megfejelik az év utolsó napjaihoz illő dekorációval. Az eredetileg egy-egy kocsiba állított karácsonyfával induló díszítés az évek alatt messziről is jól látható látványossággá nőtte ki magát.

 

 

A budapesti fényvillamos 2009-es indulása óta töretlen népszerűségnek örvendett, és hamarosan a másik három vidéki villamosüzem is létrehozta a maga ünnepi járművét. Adta magát az ötlet, hogy az erdei vasutak is hasonló dekorációval készüljenek, ami először szintén itt és a miskolci mikulásvonatokon jelent meg. A siker nem maradt el, ezért tavaly már az iskolai téli szünet napjaiban is közlekedtek az egyébként csak hétvégéken járó szerelvények. Idén sem lesz másként.

 

Szokolya határában kapaszkodik fölfelé a fényvonat 
 

A január első hetéig ünnepi díszben járó vonatok normál menetrendjük szerint Kismarosról minden páros órában indulnak 10 és 18 óra között, illetve a három munkanapon csak 14 óráig. Visszafelé a három munkanapon 15 órakor, hétvégén 16.38-kor indul az utolsó járat. Aki erről lemarad, a Volánbusz járataival később, hétvégén akár fél nyolckor is elérheti Kismarost. Részletes menetrend és csoportos bejelentkezés a vasút weboldalán.

 

Kapcsolódó cikkeink:
Mikulástól pezsgőbontásig: téli szezon az erdei vasutakon
Transzbörzsönyi zakatolás panorámákkal
Négy évszak nyár- a Királyréti Erdei Vasút

Cikkajánló