Hétvége a sasszámlálás jegyében

Január 12. és 14. között már 15. alkalommal rendezik meg az Országos Sasszinkront, azaz a hazánkban telelő ragadozó madarak számlálását.

 

Szerző:
MME
Fotó:
mme / Horváth Márton
wikipedia
2018. január 10.

Január 12. és 14. között már 15. alkalommal rendezik meg az Országos Sasszinkront, azaz a hazánkban telelő ragadozó madarak számlálását.

 

A sasfajoknak hazánkban számos fontos telelőhelye található. A legtöbben a rétisasok tartózkodnak ilyenkor nálunk: az itt élők nem kelnek útra télen, hozzájuk viszont északról érkező egyedek is csatlakoznak. A parlagi sas kárpát-medencei költőállományának fiatal példányai nagyrészt szintén Magyarországon töltik a telet. Előfordulnak emellett még szirti és fekete sasok is.

 


A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a nemzetipark-igazgatóságokkal és más civil szervezetekkel együttműködve 2004-ben indította el a legfontosabb, részben már évtizedek óta ismert sastelelőhelyek egységes módszertannal és egy időben történő, ún. „szinkron” felmérését. A tavalyi sasszinkron alkalmával 357 felmérő járta be a sasok legjelentősebb telelőhelyeit az ország területének 17%-án, négy sasfaj 859-881 egyedét és tizenkét további ragadozómadár-faj mintegy 6100 példányát számba véve.


Idén első alkalommal a környező országokból is csatlakoznak a kezdeményezéshez: szlovák, cseh, osztrák, szerb és román madarászok is sasokat fognak számolni, így a tervek szerint először készülhet el a Kárpát-medence közös „sastérképe”.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Kóbor szirti sas a Dél-Alföldön

Celeb lett a magyar sas Hollandiában

Sikeres hazai sasmentések

Sikerült megmenteni az egyetlen vajdasági parlagisas-pár fiókáit

Cikkajánló