Hetvenhét kilométeren át a Vértesben

Ez alkalommal egy igazi unikumot ajánlunk a kihívást kedvelő természetjárók figyelmébe, ami egy igazi turistaereklyével is kecsegtet a jelvényvadászoknak.  

Szerző:
Lánczi Péter
Fotó:
Gulyás Attila
2018. szeptember 30.

Ez alkalommal egy igazi unikumot ajánlunk a kihívást kedvelő természetjárók figyelmébe, ami egy igazi turistaereklyével is kecsegtet a jelvényvadászoknak.  

Érkezés Gántra 
 

A Vérkör nem egy klasszikus értelembe vett túramozgalom, hanem egy szintidőre teljesíthető kihívás, aminek futva, gyalog és bringával is nekivághatunk, a vadászati idényt leszámítva csaknem az egész évben. A regisztrációt követően csupán egy QR-kód leolvasására alkalmas telefonra van szükségünk, amellyel a terepen a fára erősített kódokat tudjuk beolvasni, így igazolva az út bejárását. Ezenkívül már csak jó erőnlét és elszántság kell a 77 km és az 1600 m szintemelkedés legyűréséhez, amely nem mellesleg kiváló felkészítőtúra a „nemszázasok” számára, azaz akik három számjegyű távokat szeretnének egyhuzamban teljesíteni.

 

Vitányvár


A maga nemében a Vérkör igazi kuriózumnak számít, bár nem az első és nem az egyetlen olyan túramozgalom, amelyet időre, illetve 21. századi eszközökkel kell teljesíteni. Népszerűségét és hírnevét kiváló szervezésének és a nem túl extrém teljesítési feltételeknek köszönheti. Nincs bélyegzőfüzet, nincs pecsételőpárna, nem kell fényképet készítenünk magunkról egy adott ponton, mint ahogyan azt más, hagyományos túramozgalom esetében megszokhattuk. Szemben más kiírással, a szintidő miatt itt nem a táj szépségének és a benne megbúvó látnivalók megismerése az elsődleges cél, inkább a sportteljesítményen van a hangsúly. Persze aki jó erőben van, annak jut ideje a nézelődésre is.

 

Kőhányáspuszta
 

Annak ellenére, hogy a Vérkör inkább egy egyéni teljesítménytúrára emlékeztet, az útvonal igyekszik minél több jellegzetes és látványos vértesi helyszínt érinteni. A Turista Magazin októberi számában mi is végigmegyünk a Vérkörön, bemutatva a Vértes változatos tájait, érdekes helyszíneit, melyek sokszor akár egész napos programmal is szolgálnak a turisták számára.

 

A TURISTA MAGAZIN OKTÓBERI SZÁMÁT ITT TUDOD ONLINE MEGRENDELNI, ELŐFIZETNI PEDIG ITT TUDSZ RÁNK.
 

 

Cikkajánló