Hevesen nyávogó vadmacska párját keresi – videó

A fenti cím, akár egy hirdetés szövege is lehetne, de elnézve ezen a vadkamera-felvételen nyávogó vadmacskát, ha tehetné, akár hirdetést is feladna, csak hogy párra találjon.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (kiemelt kép - illusztráció)
Forrás:
Bükki Nemzeti Park Igazgatóság
2021. április 22.

A fenti cím, akár egy hirdetés szövege is lehetne, de elnézve ezen a vadkamera-felvételen nyávogó vadmacskát, ha tehetné, akár hirdetést is feladna, csak hogy párra találjon.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság felvétele a vadmacskák nászidőszakában (pacsmagoláskor) készült. A hím ilyenkor, akárcsak a házi macskák, kitartó nyávogással adja hírül fajtársainak, hogy párt keres.

A rejtőzködő életmódú vadmacska nagyon kis egyedszámban található meg, nemcsak nálunk, de a kontinens más részein is. A vadmacskával nemcsak azért van nehéz dolga a kutatóknak, mert rejtőzködő állat, hanem azért is, mert bizony nem mind vadmacska, ami annak látszik. A vadmacskák ugyanis egyre gyakrabban kereszteződnek a házi macskával, a végeredmény kibogozása pedig nem egyszerű. Dr. Lanszki József, faj a hazai szakértője korábban készített egy érdekes felvételt, amin egy vadmacska és egy házi macska portyázik együtt.

Hogy Magyarországon mennyi vadmacska él, a hibridek jelenléte miatt nehéz megmondani. Ezres nagyságrendű egyedszámról biztosan nem beszélhetünk, és sajnos sok az olyan hibrid, amely a házi macskák felé mutat inkább hasonlóságot.

A vadmacskák számát nagyban befolyásolja az alkalmas élőhelyek, vagyis a természetközeli, öreg erdők állapota. Az azonos korú fákból álló, homogén, cserjeszint és természetes aljnövényzet nélküli „ültetvényeket” ezek az állatok elkerülik.

Az erdők természetességének javulásával a vadmacskák helyzete is kedvezőbben alakulhat, de ehhez az is elengedhetetlen, hogy a felelős állattartás minél szélesebb körben terjedjen el, mert csak így érthető el, hogy ne legyen kóbor házi macskákkal tele a határ.

A vadmacska (Felis silvestris) Magyarországon fokozottan védett, természetvédelmi értéke 250 000 forint.

Ha még több érdekes vadkamera-felvételt szeretnétek látni, keressétek fel a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság YouTube-csatornáját!

Cikkajánló