Hírek

High-tech a hegyen - Szupermodern alpesi Hütte

A Monte Rosa menedékház (németül: Monte-Rosa Hütte) futurisztikus formavilágával már-már az űrkorszakot idézi, mégis csillogó megjelenésével szépen belesimul a természeti környezetbe. Már a Gorner-gleccserről felhívja magára a figyelmet. Fémelemein akkorát csillan a napfény, hogy az érkező azt hiszi, egy hatalmas kristályt lát a hegyoldalban.

Szerző:
Molnár Anikó
Fotó:
Molnár Anikó
2014. augusztus 5.

A Monte Rosa menedékház (németül: Monte-Rosa Hütte) futurisztikus formavilágával már-már az űrkorszakot idézi, mégis csillogó megjelenésével szépen belesimul a természeti környezetbe. Már a Gorner-gleccserről felhívja magára a figyelmet. Fémelemein akkorát csillan a napfény, hogy az érkező azt hiszi, egy hatalmas kristályt lát a hegyoldalban.

Három óra gyaloglás -  közben egy kis gleccserséta - után egy szlovák lány, Katinka fogad, de nemsokára Hörst, a ház svájci főnökének vendégszeretetét is élvezhetem. Csakhogy nem is olyan egyszerű eljutni odáig, hogy találkozzam vele, s megkínáljon egy kupica genepivel - márpedig az a hegyi embernek állítólag minden bajára jó...

 

 

A 2883 méteres magasságban épült szupermodern Monte Rosa Hüttét 2009-ben adták át, és 2010 óta fogad vendégeket

 

Formabontó, korszerű előszobába toppanok, ahol tavasszal a síléceket tárolják. Innen vezet az utam a bakancsszobáig. Itt méret szerint rendszerezett, a Svájci Alpesi Klub (németül: Schweizer Alpen Club) emblémájával ellátott „crocs”-ok között válogatok, leveszem a sáros bakancsomat, majd a világos fapolcokra teszem a túrabotom társaságában. A mellékhelyiségben ki van írva, nehogy öblíts, mielőtt bármit intézel, és ne csodálkozz, ha barna vizet látsz a vécében, mert ez a biológiai tisztítás “mellékhatása”. A vizet ugyanis tisztítva újra felhasználják, nem a természetbe ürítik. Két emelettel feljebb végre eljut a fáradt „papucsos” vendég a recepcióig, s jöhet is a barátságos fogadtatás.

A Monte Rosa menedékházat öt éve adták át, és meg kell hagyni, tényleg ultramodern a Hütte. Ahogy az egyik amerikai asztalszomszédom fogalmazott: előkelőbb menedékházat elképzelni is nehéz. De hát Svájcban vagyunk, Zermattban, a Matterhorn árnyékában, azt pedig a svájciak előszeretettel nevezik a világ legszebb hegyének. Zermatt maga sem akármi: nem csupán a világ legdrágább hegyi városkája, de az egyik legszebb fekvésű is.

 

 

A menedékház szélén majd 360 fokban futó spirálszerűen kanyargó lépcsőről fantasztikus körpanoráma nyílik a Matterhornra és a Monte Rosa vonulataira

 

A Mattrehornnal pedig csaknem mindent el lehet adni. Például a Tobleronét. Ám a svájci órák hirdetésén is ez az összetéveszthetetlen formájú hegy szerepel. Svájc ezerféle dologról híres, de azt hiszem, a Matterhorn a svájciak legértékesebb marketingterméke - hatalmas érték. A hegy Zermatt felé fordítja legszebb arcélét, s emiatt a túloldalt fekvő olaszországi Cervinia lakói nagy igazságtalanság áldozatának érzik magukat. A Cervino, ahogy az olaszok hívják, a déli oldalról nem nyújt ilyen lenyűgöző látványt, így aztán a japán, az amerikai, az orosz turisták hada Svájcot preferálja, s ezt igencsak megérzik az olaszok.

 

Bizony nem véletlen, hogy éppen ide, erre az emblematikus helyre építették fel a svájciak a világ legmodernebb s talán egyetlen önfenntartó alpesi menedékházát. Hörst, a ház vezetője már 15 éve dolgozik ezen a helyen. Némi szomorúságot vélek felfedezni a tekintetében, amikor a régi menedékház fotóit mutatja. Gyönyörű, nagy ház állt itt a 2883 méteren lévő meredélyen, amíg el nem bontották. Ennek helyére került az új, 21. századi dizájnt és technológiát felvonultató alpesi Hütte. Már az épület formája is különleges: szabálytalan nyolcszöget ábrázoló alaprajzát tíz egybevágó részre osztották, és így tizenöt trapéz alaprajzú teret hoztak létre. Peter Planche, a Svájci Alpesi Klub pénzügyi vezetője és a Monte Rosa menedékház igazgatója érdeklődésünkre azt is elárulta, hogy az építkezés 6,5 millió svájci frankba került. A Zürichi Egyetem 150 éves fennállásnak alkalmából ingyen vállalkozott a tervezésre. A svájci hegyi szövetség 2,1 millió svájci frankkal járult hozzá a költségekhez, 4,4 millió frank pedig szponzoroktól érkezett.

 

 

Az épület kristályszerű formájával és alumíniumborításának ezüstös színével rászolgált becenevére: „hegyikristály”

 

A híres automata központba nem engedtek be fényképezni, noha nagyon szerettem volna látni a gépházat, amely gondoskodik róla, hogy a ház - előre beprogramozva - mindenféle időjárási körülmények között működőképes maradjon. A koncepció lényege, hogy a ház önfenntartó legyen, vagyis a működéshez szükséges energia legalább 90 százalékát önmaga termelje ki, továbbá hogy minimalizálják a károsanyag-kibocsátást. Az energia 90 százalékát a hatalmas napelemek állítják elő. Gázt csak a főzéshez használnak.

 

 

A Hütte déli homlokzatát téglalap formájú napelemek borítják, amelyek a ház áramellátását biztosítják

 

A terveket a Zürichi Egyetem diákjai és tanárai 2003/2004-ben készítették el. Az építkezés a gondos tervezésnek és a számítógépes technológiának köszönhetően összesen hét hónapig tartott, 2008 nyarán elkészült az alap, majd 2009-ben pedig négy hónap alatt felhúzták az épületet is. Ezen a magasságon ugyanis - a zord időjárási viszonyok miatt - csak júniustól szeptemberig lehet dolgozni. A statikusoknak számolniuk kellett a szeizmikus mozgással és az akár a 150 km/h erejű széllel.

 

 

Az ötszintes alpesi menedékház belső tereiben a fa dominál, fa szerkezetek, fa födémek mindenütt, amely nem csupán természetességet, de melegséget is kölcsönöz az enteriőrnek

 

Az étkező hatalmas termét több kisebb részre osztották, a faszerkezet finom mintázatot kapott. A ház körszerkezetű, a lépcsőház négy emeleten keresztül tekereg, és minden pontjáról csodálatos panoráma nyílik úgy a Monte Rosa hegyvonulataira, mint a Matterhornra. Az egész épület csupa fény, és a belső terek is csak világos színeket kaptak. A tervezők nem takarékoskodtak a szobák belmagasságával, olyannyira, hogy a felső ágyakon is fel lehet állni, így nem kell attól tartani (mint a legtöbb hegyi házban), hogy lépten-nyomon beverjük a fejünket. A szobák remekül szigeteltek, egyáltalán nincs hideg, s a horkolás sem hallatszik át a szomszédos helyiségekből. Fém, üveg és fa kombinációját alkalmazták mindenhol, de az egész ugyanakkor mégis barátságos.

 

 

A Hütte 50 eltérő formájú, önálló szobát tartalmaz, mindegyikre jellemző a belső tér praktikus kihasználása

 

A félpanzió alpesi klubtagsággal 77 svájci frankba kerül, e nélkül 92-be. Ez tartalmazza a vacsora, a reggeli, a szállás és az úgynevezett marchetee árát - ezzel a cukrozott gyümölcsteával reggel megtöltheted a kulacsod. A vacsorától nem fogsz elájulni, kivéve, ha rabja vagy a svájci konyhának. Én sajnos már sok olasz házban megfordultam, s kicsit el vagyok kényeztetve e téren, de ez ízlés kérdése. Nem rajongok a „maggiízért”, annál jobban az olasz konyháért. A svájciak ezzel viszont másképp vannak. Ők nemes egyszerűséggel például spagettitúrának hívják az olasz oldalon vezető túrát, s ezzel el is mondtunk mindent, arról, hogy mire tartják az olasz konyhát. A kiszolgálás azonban kifogástalan és „tüchtig”. Milyen is lenne?

 

 

A kemény túra után jólesik egy tál forró leves

 

A 120 főt befogadó ház nagyon jól megy és nyereséges. Tavasszal, márciustól májusig a sítúrázók szállnak meg itt, nyáron pedig az alpinisták. Ám sok az olyan turista, aki csak a házig jön. Nyaranta 7-8000 vendég érkezik - az Alpok legmenőbb hegyének, a Mont Blanc-nak szintén ekkora a látogatottsága. A ház vezetőit a Svájci Alpesi Klub választja ki, most két vezető dolgozik felváltva, hat alkalmazottal. Hörsttel megisszuk a genepit, elmeséli, hogy jövőre abbahagyja a házvezetést. 15 év elég volt - mondja. Ám lehet, hogy más is van a háttérben. Modernitás és technológia ide vagy oda, a régi vágású svájci hegyi vezető még mindig a régi házat sírja vissza.

 

 

Az űrkorszakot idéző új Hütte elődje 1895-ben épült, és Betemps menedékháznak hívták

 

Megközelítés

A házat két útvonalon lehet megközelíteni. A legegyszerűbb: Zermattból a Gornergrat vasúton Rotenboden állomásig. (A vasút ára 84 svájci frank.) Innen 4 óra gyaloglás egy hegyi ösvényen. A házig a Gorner-gleccseren is kell jó pár száz métert sétálni. Az utat megfelelően jelzik, hágóvas szükséges.
A másik út a Gorner-gleccseren lefelé vezet, jellemzően az olasz oldalról. Vagy a Capanna Margherita, vagy a Col de Lys felől érkeznek ide alpinisták. A gleccser nem egyszerű sétaút, így mindenképp alpesi tapasztalatot igényel.

 

Hasznos térkép: 1348 Zermatt (1:25 000) vagy 284 Mischabel (1:50 000)

A házban az előzetes (interneten történő) foglalás kötelező: http://www.section-monte-rosa.ch
 

 

 

 


 

Cikkajánló