Hogy jön a honvédség a természetvédelemhez? – Videó

A Gönyűi-homokvidéket bemutató kisfilmsorozat rendhagyó részét hozta nyilvánosságra a Fertő–Hanság Nemzeti Park Igazgatóság a napokban.

Szerző:
Fertő-Hanság Nemzeti Park Facebook
2021. február 2.

A Gönyűi-homokvidéket bemutató kisfilmsorozat rendhagyó részét hozta nyilvánosságra a Fertő–Hanság Nemzeti Park Igazgatóság a napokban.

A honvédség és a természetvédelem egyáltalán nem zárja ki egymást, sőt. A Grassland-HU néven futó jelenlegi projekt célterülete nem más, mint az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred gyakorlótere. A kisalföldi meszes homokpuszta legértékesebb területei a honvédség vagyonkezelésében állnak.

Nézd meg, hogyan gyakorlatozik a 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred:

Az igaz, hogy az itt végzett tevékenység tájsebeket okoz, de ez sokszor még kedvezi is a pionír, védett fajoknak. Azokat a területeket, amelyeket katonák használtak, nem építették be, nem vonták mezőgazdasági művelés alá, és belépni sem lehetett, így sikerült megőrződniük.

„Napjainkban a Magyar Honvédség alapvető törekvése, hogy feladataikat az ökológiai lábnyom minimalizálásával végezzék. A természetvédelmi oltalom alatt álló győrszentiváni lő- és gyakorlótér területére 2006-ban készült el a Honvédelmi Minisztérium megbízásából a természetvédelmi kezelési, fenntartási terv” – írja a Fertő–Hanság Nemzeti Park Igazgatóság a Facebookon. Az első Life projekt keretein belül a megmaradt gyepek állapotát javították, állították helyre a lőtér területén 2016–2017-ben. A mostani projekt 2026 végéig tart, és része egy természetfilm elkészítése, illetve többek között az alapállapot-felmérés, egy tanösvény kialakítása, valamint más konkrét természetvédelmi akciók.

A Gönyűi-homokvidékről készült többi kisfilmet ide kattintva nézheted meg.

Cikkajánló