Hét apró mocsári teknőst mentettek meg Szolnokon

Honnan bukkantak fel, amikor tavaly már áttelepítették az összeset a szolnoki közintézmény udvaráról?

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (kiemelt kép - illusztració)
Forrás:
Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Facebook
Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület
2021. június 7.

Honnan bukkantak fel, amikor tavaly már áttelepítették az összeset a szolnoki közintézmény udvaráról?

Az épület belső udvarára a 70-es években kerültek mocsári teknősök, azóta azonban a faj állománya világszerte megritkult, és védett is lett. Tavaly az említett szolnoki udvarból gyűjtött be a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrszolgálata hét mocsári teknőst, áttelepítették őket egy megfelelőbb helyre, és azt hitték, az eset megoldódott.

Nemrég azonban telefonhívást kaptak: ugyanott megint előkerült hét teknős. A nemzeti parkos szakemberek a helyszínen fedezték fel, hogy az állatok frissen kelhettek ki a tojásból. „Az egyik nőstény a tavalyi költöztetés előtt lerakhatta a tojásait a laza talajba és a kis teknősöket csak az idei felmelegedés csalogatta elő” – írják Facebookon.

Honnan ismered fel a mocsári teknőst?

Magyarországon az összes őshonos kétéltű és hüllő védett, ahogy a mocsári teknős is. Természetvédelmi értéke 50 000 Ft, tartani csak engedéllyel lehet. A hátpáncélja 12-38 cm hosszú, bőréhez hasonlóan zöldes- vagy barnásfekete, és sárgásfehér vagy sárga pöttyök, csíkok vannak rajta. Főleg reggel és este aktív, márciustól októberig-novemberig. Télen beássa magát az iszapba vagy parti fövenybe, ha van rá lehetősége, ha nincs, akkor jégpáncél alá húzódik be. Enni ízeltlábúakat, kétéltűeket, puhatestűeket és férgeket szokott.

Fenyegetést jelent rá Európában a gyorsan terjeszkedő vörösfülű ékszerteknős, de a vizes élőhelyek szennyezése és pusztulása miatt is csökken az állománya. Magyarországon egyelőre stabil a populáció.

Cikkajánló