Hogyan jelenhetnek meg új halfajok egy elzárt tóban?

A rejtély kulcsa a vízimadaraknál keresendő, amelyek tápcsatornájában az elfogyasztott halikrák egy része képes túlélni, így azok származási helyüktől távol, egy másik tóban vagy folyóban is kikelhetnek.

Szerző:
TM/ Ökológiai Kutatóközpont
Fotó:
Adobe Stock
2020. június 26.

A rejtély kulcsa a vízimadaraknál keresendő, amelyek tápcsatornájában az elfogyasztott halikrák egy része képes túlélni, így azok származási helyüktől távol, egy másik tóban vagy folyóban is kikelhetnek.

Mindenki hallott már arról a jelenségről, hogy átmeneti, látszólag egyéb víztestektől elszigetelt vizekben, például egy kerti tóban vagy belvizekben, rövid időn belül emberi beavatkozás nélkül is halak jelennek meg. Nyilvánvaló, hogy a halak terjedését segíti valami, például a vízimadarak.

Tollas szállítók

Korábbi kutatások a madarak lábára tapadt ragacsos ikrák átszállítását tekintették a halak legvalószínűbb víztestek közti szállítási módjának, és bár több kutatás, tömérdek madár lábára ragadt sár és egyéb anyagok vizsgálatát végezte el, halikrákat mindössze egy-két alkalommal találtak.

Az utóbbi évtized kutatásai rávilágítottak arra, hogy a madarak nem csak a tollaikon és lábukon szállíthatnak élőlényeket. A vizsgálatok kimutatták, hogy állatok és növények ellenálló szaporodó képletei – például magok, peték, kitartó képletek – nagy valószínűséggel és sokszor nagyon nagy számban akkor is életképesek maradnak, ha a madarak megették, majd hosszú órákkal később kiürítették azokat.

A tőkés récék esete az ikrákkal

Felmerül tehát a kérdés, hogy a halak puha, kocsonyás ikrái képesek-e túlélni a madarak tápcsatornáján keresztüli utat és képesek-e terjedni víztestek között ezen a módon. Ezt vizsgálták az Ökológiai Kutatóközpont kutatói, Lovas-Kiss Ádám, Lukács Balázs András és munkatársaik. Eredményeiket a napokban publikálták egy neves tudományos lapban.

A kísérlet során megtermékenyített ponty és ezüstkárász ikrákat etettek fogságban nevelt tőkés récékkel. A kísérletet végző kutatók minden kacsával 500 ezüstkárász és 500 ponty ikrát etettek meg. A nyolcból hat madárnál találtak épségben átjutott ikrákat az ürülékben, viszont összességében az elfogyasztott ikrák csupán 0,2%-a jutott át épségben a kacsákon. Az átjutott 18 ikra közül 12 tartalmazott életképes embriót és egy ponty, valamint két ezüstkárász ikra kelt ki a keltetés során.

Utazás a tápcsatornában

Fontos megjegyezni, hogy a hazai vizekben invazív fajnak számító ezüstkárásznak már egyetlen egyede képes egy új populáció megalapítására, sajátos ivartalan szaporodási képességének köszönhetően. (Ikráját más pontyfélék ikrái közé rakja, Azok hímivarsejtjei csak beindítják az embrió barázdálódását, kromoszómáik nem vesznek részt a fejlődési folyamatban.)


A tanulmány eredményei azt mutatják, hogy a madarak tápcsatornán belüli terjesztése fontos szerepet játszhat a halak nagyobb távolságokban történő terjedésében.

Cikkajánló