Hogyan keress nyomot?

A KOPÓ applikáció felismeri a megtalált állatnyomokat, de ahhoz előbb meg is kell találni azokat. Adunk hozzá néhány tippet.

Szerző:
Filmdzsungel Stúdió
Fotó:
Filmdzsungel Stúdió
2022. május 19.

A KOPÓ applikáció felismeri a megtalált állatnyomokat, de ahhoz előbb meg is kell találni azokat. Adunk hozzá néhány tippet.

Nem is sejtenénk, de a nyomolvasó képesség mindnyájunkban ott rejtőzik. Nem is olyan régen a gyűjtögetés és a vadászat még mindennapi tevékenység volt, de ha csak a nyájak körül ólálkodó ragadozókra gondolunk, láthatjuk, hogy nem is kell messzire mennünk időben. Ezt a képességünket hamar fel tudjuk ébreszteni álmából, egy adag kíváncsiság és némi ismeretanyag segítségével.

Túránk előtt érdemes feltérképezni, hogy milyen állatokra számíthatunk egyáltalán az adott környéken.

A Bükkben viszonylag kevés például az elefánt, az ő nyomaikat nem érdemes keresni, de rókák, őzek, vaddisznók már gyakrabban előfordulnak. A KOPÓ applikáció informál bennünket arról, hogy az adott emlősök milyen életmódot élnek és megmutatja a lábnyomuk rajzolatát, így később könnyebb beazonosítanunk.

A helyszínen érdemes a lazább talajú csapásokat, ösvényeket, tisztásokat felkeresni, főleg eső után 1-2 nappal. Az iszapos, homokos, sáros talaj jobban megőrzi a nyomok rajzolatát, de ugyanez igaz a vízpartok, pocsolyák környékére is. Ha előre megnéztük a keresett vadak nyomait, akkor egy-egy töredéknyom, vagy megcsúszott lábnyomot is könnyű beazonosítani, még ha a KOPÓ mesterséges intelligenciája is csődöt mondana.

Figyeljünk a nyomok méretére! Egy őz, gím- vagy dámszarvas nyomrajzolata szinte egyforma, de nagyok a méretkülönbségek. Ugyanez igaz medve és borz vagy a macskafélék nyomaira is. Egy hiúz nyoma méretesebb, ráadásul az élőhelyük is különbözik a házi macskákétól.

Érdemes még a talaj fölötti nyomokat is megvizsgálni: rágások, kaparás, karomnyomok, ezek mind árulkodhatnak egy-egy keresett emlős közelségéről.

El sem hinnénk, de néhány ilyen nyomvadász túra alatt a szemünk egyre fogékonyabb lesz az árulkodó nyomokra. Az „elejtett” nyomot aztán érdemes a KOPÓ applikációban rögzíteni a térképre, így mások is láthatják merre és mit érdemes keresgélni.

Az alkalmazás már elérhető a Google Play és App Store webáruházakban, illetve érdemes felkeresni a kopoapp.hu weboldalt is. Az applikáció teljesen ingyenes és a felhasználói közösségtől lesz egyre okosabb. Minél többen használják és küldik be a talált nyomokat, annál okosabb lesz napról napra, vagyis annál nagyobb pontossággal lesz képes felismerni a talált nyomokat.

Aki szeretne nyomolvasást tanulni, annak ezt a videósorozatot ajánljuk.

Cikkajánló