Hogyan kerül Japán Veresegyházra?

A fővárostól mintegy 25 km-re fekvő település a Medveotthonról, esetleg csodás tórendszeréről lehet ismerős. De hogy jön ide Japán?

Szöveg:
2022. május 17.

A fővárostól mintegy 25 km-re fekvő település a Medveotthonról, esetleg csodás tórendszeréről lehet ismerős. De hogy jön ide Japán?

Aki a Medvepark mellett a Veresegyházi-tavakhoz is ellátogat, és végigsétál a partjuk mentén, az több minimalista szoborra is felfigyelhet. Ha pedig esetleg a mellettük lévő táblácskákat is elolvassa, azokon Mitsui Sen Izumi nevét fedezheti fel. De hogy kerülhettek a japán szobrász munkái Magyarországra, azon belül is Veresegyházra?

Úgy, hogy a Michelangelo-aranyérmes művész 40 évig itt élt. Japánban, Kavagucsiban született 1939-ben, 1969-ben Olaszországba költözött, majd 1976-ban Budapestre, 83-ban pedig Veresegyházra. Arról sajnos nem nagyon lehet információt találni, hogy mi hozta pontosan Magyarországra, de a magyar-japán barátságot több szobrával erősítette.

A Honfoglalás 1100 éves évfordulója alkalmából jött létre a veresegyházi emlékpark a tavak mellett, ahol a japán művész több alkotása is megtalálható. A Pamut-tó mellett áll a jókora, 5-6 méter magas Újjászületés nevű szobor, az Ősi jel, a Szellő, az Ivacsi-tó félszigetén pedig a Hullám című alkotás.

Ha még többet olvasnál a tavakról, kattints ide cikkünkért!

Cikkajánló