Hogyan legyen környezettudatos a karácsony?

Kump Edina környezetkutató, zero waste szakértő a hulladékmentes életmód hazai úttörője, aki havonta mindössze egy maroknyi szemetet termel. Életmódján természetesen az ünnepek alatt sem változtat.

Szöveg:
2019. december 18.

Kump Edina környezetkutató, zero waste szakértő a hulladékmentes életmód hazai úttörője, aki havonta mindössze egy maroknyi szemetet termel. Életmódján természetesen az ünnepek alatt sem változtat.

A karácsonyi időszak nemcsak a rohanásról, de a vásárlásról is szól, ilyenkor csúcsra járatjuk a fogyasztást. Ez az általunk termelt hulladék mennyiségén is meglátszik. Évente átlagosan 360 kg hulladékot dobunk a kukába, ebből 95 kg a papír. A papírhulladék mennyisége decemberben 10-15 %-kal növekszik, és ennek legfőbb forrása az ajándékok csomagolása.

Én azt tapasztalom, hogy egyre többen hagyják el a csomagolást, és a gyártók részéről is egyre inkább megvan a törekvés arra, hogy kevesebb csomagolást használjanak

- mondja Edina. „Most a karácsony egyik legfontosabb eleme az ajándékozás, de nincs még száz éve, hogy ajándékozunk, előtte csak adományokat osztottak a szegényeknek.”

Edina nem csomagol karácsonykor, és családjában nem is az ajándékozáson van a hangsúly. „Mi a rokonsággal novemberben kihúztuk a neveket egy kalapból, és annak az egy személynek adunk csak ajándékot, egyébként meg együtt vagyunk. Ez a lényeg. De másoktól is hallom, hogy tárgyak helyett inkább időt, élményt ajándékoznak, és olyanok is vannak, akik ajándékozás helyett adományoznak.

Sok környezettudatos család dilemmázik azon is, hogy milyen karácsonyfát vegyen. Vágott legyen, földlabdás vagy műfenyő? Legyen-e egyáltalán? A kisgyerekes családoknál ez utóbbi lehetőség nyilván nem jöhet szóba, de mások rengeteg alternatív lehetőség között is válogathatnak. Készíthetnek jelképes karácsonyfát, az interneten ma már rengeteg jó ötlet van, fenyőágakkal és egyéb karácsonyi díszítéssel is ünnepi hangulatba hozhatjuk a lakást és magunkat.

„Fontos, ha élő fát választunk, az hazai, kifejezetten fenyőültetvényből származó fa legyen, de ma már lehet például földlabdás fákat kölcsönözni is. A műfenyő csak akkor környezettudatosabb megoldás, ha azt minimum húsz évig használjuk.” Egyébként az előállítást, szállítást is beleszámolva, a műfenyő ökológiai lábnyoma nagyobb, mint egy hazai ültetvényről származó vágott fenyőnek.„Idén nálunk nem lesz fa, nincs kisgyerek, és mi fenyő nélkül is megleszünk, minden évben a saját készítésű díszeket vesszük elő, illetve mindig készítünk ehető díszeket is.”

Az ünnepek környékén nem csak ajándékozás miatt nő meg a fogyasztás, az élelmiszer vásárlás is nagyon megugrik ilyenkor, ezzel párhuzamosan pedig általában sokkal több étel is megy veszendőbe. Évente 1,8 millió tonna ételt dobunk a szemétbe, ennek nagy részét megspórolhatnánk. Az ünnepi rohanás közepette próbáljunk meg tudatosan tervezni, átgondolni, listát írni, a megmaradt, de még fogyasztható ételt pedig ahelyett, hogy a kukába dobjuk, inkább juttassuk el az a rászorulóknak.

Cikkajánló